Завдяки їм — ми живемо: історії захисників від Суспільне Вінниця

Завдяки їм — ми живемо: історії захисників від Суспільне Вінниця

20 вер. 2023

Суспільне Вінниця продовжує збирати розповіді захисників чи їхніх рідних про оборону України. Ми схиляємо голови перед загиблими і шануємо живих, не забуваємо, що сьогодні боремось за життя і краще робити це разом.

Читайте також: Про «Бучу 22» на конференції журналістів-розслідувачів — історія пошуку вбивць родини Чикмарьових

Вікторія Колмикова, мати загиблого у Маріуполі воїна Романа Колмикова — навідника зенітного артилерійського відділення Окремого загону спеціального призначення «Азов».  «Він створював і наповнював себе сам, — каже мама. — Просив допомагати людям і дивитись на красиве».

«Найважливіше, що є ті, хто вийде боронити свою національну гідність», — казав її син. Маму готував до своєї смерті на полі бою. За словами командира, Роман розчинився в цій війні, постійно рвався в бій.

«Я справилась з цим завдяки моєму сину, — розповідає Вікторія. — В нас були випадки, коли просто їдемо в машині, слухаємо музику, а він вимикає музику, повертається і каже: “Мам, ти ж знаєш де я знаходжуся? Ти ж розумієш, що може бути  все  і ти повинна бути готова до усього?” Я кажу: “Рома, я ж не переживу…” А він: “Ти? Ти моя мама. Ти переживеш. Ти справишся”. Він готував мене до того, що я буду мамою Героя. Що це його свідомий вибір, що для нього це честь і справжній воїн з поля бою живим не повертається, і "в полоні мене теж не шукай"».

У мирному житті пастор, під час війни — снайпер. Олександр Олівко — боєць 3-ї окремої штурмової бригади. З перших днів повномасштабної війни пішов добровольцем, обороняв Київ, Запорізький, Херсонський напрямки та Бахмут.

«Так, як пастир захищав свою церкву, оберігав свою паству, сім’ю — так само я повинен захищати і свою країну. Я не вбивця, в мене совість чиста — я захищаю свою країну, я захищаю свою сім’ю, церкву, захищаю своїх батьків, бо хочу, щоб вони зустріли свою старість в Україні, не тікаючи», — каже Олександр Олівко.

Олександр Тютюнник — військовослужбовець Зведеної стрілецької бригади Повітряних Сил ЗСУ, батько трьох дітей, за приклад вважає свого дідуся. Каже: «Ти ризикуєш життям, але ти рятуєш життя». 2014-го  Олександр воював на околицях Донецького аеропорту, у 2022-му разом із підрозділами 92-ї ОМБр обороняв Харків, Північну Салтівку, Циркуни, брав участь у контрнаступі ЗСУ під час звільнення Харківщини. 

«Піхотні підрозділи завжди на вістрі, це найважча робота. Твоє завдання — втримати позиції, витримати місяць, можливо два, обстрілів щільних, вижити і виконати свої завдання. Це насправді дуже важко і гідно, — вважає Олександр Тютюнник. На жаль, та незалежність, яка нам була дана без крові, зараз виборюється шляхом поливання нашої землі нашою кров’ю. Не всі виживуть, не всі це побачать, але інакше, напевне, ми її не отримаємо».

Читайте також: Відбудувати Україну в Криму: проєкт «З нуля» від Суспільне Крим

Суспільне Мовлення — незалежна медіакомпанія з потужним охопленням на всіх платформах: телеканали Перший, Суспільне Новини, Суспільне Культура, Суспільне Спорт та національна мережа місцевих каналів; радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, Радіоточка. Лише перевірені новини читайте на сайті suspilne.media, на національних і місцевих діджитал-платформах. Ми мовимо мовами нацспільнот, представляємо Україну на Євробаченні, розвиваємо дитячий ресурс «Бробакс», навчаємо медіаспільноту в Академії Суспільного Мовлення. Захищаємо свободи в Україні.

Нагадаємо, телеефір Суспільне Вінниця можна дивитись і онлайн.  Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: