Рятують життя — історії медиків від Суспільне Вінниця

Рятують життя — історії медиків від Суспільне Вінниця

17 тра. 2023

Українські медики рятують життя і на фронті, і в лікарнях у тилу. Вони служать в ЗСУ, у добровольчих батальйонах, надають допомогу цивільним на деокупованих територіях. Ризикують своїми життями і переживають втрати побратимів, але знають, що вони на своєму місці й роблять те, що треба. Журналісти Суспільне Вінниця спілкувалися з бойовими медиками і медсестрами з тилових лікарень, які розповіли про свої будні й поділились думками про оборону України. Відео можна переглянути на сайті філії, ютуб-каналі Суспільне Вінниця або в ефірі всеукраїнського телевізійного проєкту «Суспільне. Спротив». 

Читайте також: «Остання війна» — прем’єра на Суспільному

Бойовий медик добровольчого медичного батальйону «Госпітальєри» Ігор Молдовян на війні хотів бути найбільш ефективним зі своїми знаннями, він мав медичну освіту та працював у хірургічній стоматології та щелепно-лицевій хірургії. Готувався довго, а тепер найбільше радіє, коли вдається зберегти життя бійцю. Каже: госпітальєри евакуюють, стабілізують та транспортують поранених військових та цивільних з «червоної зони» до стабілізаційних пунктів чи прифронтових шпиталів. 

«Окупанти полюють на медиків, і була ситуації, в першій ротації, коли ми вже їхали додому, і буквально в сусідньому населеному пункті, вже деокупованому, десь заховались росіяни і розстріляли “бус” з військовими медиками. Полювання таке є, бо це “жирна ціль”. Ми рятуємо життя військових, які потім повертаються в стрій, тому, якщо медиків на фронті помітили, то момент полювання присутній», — зазначає Ігор Молдовян.

«Маєш рятувати кожну людину, бо в кожного є родина, друзі. Все залежить від тебе», — так головне завдання свого підрозділу окреслює вінничанин Валерій Пряженцев, фельдшер одного з батальйонів бригади «Червона калина». У Нацгвардії служить із 2019 року. Підписав контракт одразу по закінченні вінницького медколеджу. У складі підрозділу медик лікував бійців у зоні ООС, після початку повномасштабного російського вторгнення рятував оборонців на Київщині.

«Коли йшли бої в Києві і Київській області, пацієнтів привозили до нас, з пораненням в голову та хребет. Тут діставали осколки і кулі. Зараз надходять військовослужбовці, які вже отримали медичну допомогу», — розповідає медична сестра Катерина Антонова.

Пацієнти кажуть, що відчувають турботу медичних сестер, а часто навіть почуваються, як у дитячому садочку. Та не тільки в тилу працюють вінницькі медсестри.

«У нас понад сто мобілізованих, вони служать в ЗСУ, надають допомогу на полі бою, працюють тактичними медиками, у військових шпиталях і більшість з них добровольці. 32 медичні сестри зголосились працювати вахтовим методом на деокупованих територіях», — каже очільниця обласного департаменту здоров’я та реабілітації Ольга Задорожна.

Читайте також: Суспільне Крим презентує серійний документальний проєкт «Шлях до Криму»

Дивіться «Суспільне. Спротив» щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 на телеканалі Суспільне Новини або на місцевих телеканалах Суспільного. Онлайн «Суспільне. Спротив» шукайте на сайтах місцевих каналів та ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: