Юлія Приймак в інтерв’ю Суспільне Вінниця розповіла про пошук та повернення з полону українських воїнів

Юлія Приймак в інтерв’ю Суспільне Вінниця розповіла про пошук та повернення з полону українських воїнів

12 тра. 2023

Керівниця Центрального регіонального центру Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Юлія Приймак розповіла журналістці Суспільне Вінниця Ірисі Герцун, що станом на 9 травня 2023 року 2 324 захисників та захисниць повернули з російського полону. Як відбуваються ці обміни та чого не радять робити родичам зниклих безвісти військовослужбовців — дивіться у відео. Інтерв’ю можна переглянути на сайті філії або в ефірі всеукраїнського телевізійного проєкту «Суспільне. Спротив». Текстову публікацію шукайте на Суспільне Новини.

Читайте також: «Славутич — це Україна» — цієї неділі на телеканалі Суспільне Вінниця

За словами Юлії Приймак, в Україні є реєстр Національного інформаційного бюро: «Туди потрапляють всі оборонці, які є безвісти зниклими, яких розшукують родини та сповіщення про котрих надали військові частини. Це — загальний всеукраїнський реєстр, розроблений ще на початку повномасштабної війни відповідно до умов міжнародного законодавства. Для України немає різниці, як обліковується оборонець повертають всіх. Росія підтвердила чи не підтвердила, немає статусу полоненого в реєстрі він є, значить він уже є в реєстрі обміну. Завжди весь реєстр подається на обмін, він обробляється і відповідно формується».

Важливо, щоб родичі зниклих працювали разом з компетентними органами, адже у разі необдуманих дій є небезпека нашкодити тим, хто в полоні, чи натрапити на шахраїв.

«Наше завдання повернути всіх, а для цього їх потрібно відшукати. У Координаційному штабі є більше можливостей. Одне — коли телефонує мама або дружина у військову частину, а інше —  коли представник компетентного органу. Відповіді уже йдуть інші. Іноді частину даних не надають рідним. Нам простіше це зробити. Навіть якщо не отримаємо якісь відомості в бесідах, у штабі є домовленості з адвокатурою, котра допомагає і супроводжує безкоштовно родини оборонців», — зазначає Юлія Приймак.

Куди звернутися по допомогу, про перші хвилини повернених на території України, чому широкий неконтрольований розголос у соцмережах може нашкодити — дивіться в  інтерв’ю за посиланням.

Читайте також: «Щоденник спротиву» — новий проєкт Українського Радіо для жителів прифронтових та окупованих регіонів

Дивіться «Суспільне. Спротив» щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 на телеканалі Суспільне Новини або на місцевих телеканалах Суспільного. Онлайн «Суспільне. Спротив» шукайте на сайтах місцевих каналів та ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: