Диктант про мінну безпеку пролунає на Українському Радіо

Диктант про мінну безпеку пролунає на Українському Радіо

30 бер. 2023

4 квітня, у Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки, на Українському Радіо пройде радіодиктант «Спільно до безпеки» про безпечну поведінку з мінами та нерозірваними боєприпасами. Диктант звучатиме голосом Пса Патрона із популярного мультфільму.

Проєкт реалізується спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ), Міністерством освіти та науки (МОН), Державною службою України з надзвичайних ситуацій та Центром з протимінної діяльності. 

Читайте також: «Фото війни. Історії з-за кадру» — радіодокументалістика на Радіо Культура

Диктант звучатиме на хвилях Українського Радіо 4 квітня о 15:00. Допомагатиме з прочитанням тексту Михайло Карпань — актор, що озвучує Пса Патрона в однойменному мультфільмі. 

Перед диктантом, о 14:40, в ефірі Українського Радіо ведуча Олена Зелінченко говоритиме з представником ДСНС про забруднення України мінами і вибухонебезпечними предметами та про важливість навчання дітей правил безпечної поведінки. 

Приєднатися до написання диктанту «Спільно до безпеки» можуть діти і дорослі з будь-якого куточка України. Для цього треба:

1) увімкнути Українське Радіо на FM-частоті вашого міста (повний список частот можна подивитися за посиланням), на сайті Українського Радіо, у мобільному застосунку suspilne.radio або у додатку Дія;

2) зайти на Facebook чи YouTube-сторінку ЮНІСЕФ, на Facebook чи YouTube-сторінку Українського Радіо, Facebook-сторінці МОН, Facebook чи YouTube-сторінку ДСНС, або Facebook-сторінку Центру протимінної діяльності;

3) прийти у дитячу точку «Спільно» у вашому місті завчасно та зареєструватися на диктант. 

Знімайте фото та відео, як ваші діти пишуть диктант, і публікуйте в соцмережах з гештегом #СпільноДиктант.

Відразу після диктанту ведуча Олена Зелінченко проаналізує текст, пояснить складні випадки написання слів, а також зауважить, де і які розділові знаки вжиті. Перевірити правильність написання диктанту також можна одразу після його завершення у соціальних мережах та на офіційних сайтах Українського Радіо, ЮНІСЕФ, МОН та ДСНС. 

«Міни і нерозірвані снаряди — реальність, з якою нам і нашим дітям доведеться жити ще довгі роки. Наш обов’язок — навчити їх головних правил безпеки. Тому Українське Радіо як найбільша радіомережа країни долучилось до ініціативи наших партнерів — ЮНІСЕФ, МОН, ДСНС та Центру протимінної діяльності у форматі радіодиктанту, який добре знають і люблять наші слухачі», — зазначив виконавчий продюсер Першого каналу Українського Радіо Юрій Табаченко.

Нагадаємо, Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй визначила 4 квітня Міжнародним днем просвіти з питань мінної небезпеки і допомоги в діяльності, пов’язаній з розмінуванням. Його метою є підвищення обізнаності про небезпеку мін і вибухонебезпечних залишків війни (ВЗВ) та сприяння їх знищенню.

Україна увійшла до переліку країн, найбільш забруднених мінами. Щоб зменшити ризики поранення чи загибелі дітей, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з Міністерством освіти і науки України та Державною службою України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) навчає дітей правил поведінки на територіях, що можуть бути забруднені мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Українське Радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. У Києві мовить на частоті 105 FM. З усіма частотами Українського Радіо та лінками на соцмережі Суспільного в регіонах можна ознайомитися за посиланнямУкраїнське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку «Дія».