Про захист Маріуполя, полон і повернення додому Суспільне Вінниця розповів азовець Віктор Цебрик

Про захист Маріуполя, полон і повернення додому Суспільне Вінниця розповів азовець Віктор Цебрик

27 січ. 2023

До початку повномасштабного вторгнення росії, азовець Віктор Цебрик з позивним «Ягуар» перебував у Львівській області на тренувальній базі. 24 лютого з побратимами вирушив у Маріуполь, звідки, після довгих боїв і оточення, разом із захисникими «Азовсталі», за наказом командування здався в полон. Додому повернувся у вересні. Про оборону України, полон, повернення і будні зараз — розповів у інтерв’ю для Суспільне Вінниця. Відео розмови можна переглянути на сайті філії та у проєкті «Суспільне. Спротив»

Захисник згадує: бої в Маріуполі були тяжкими і сміливими, полк готувався до них і тому воїни знали, що робити.

«Мобілізовані, кадрові, Росгвардія, СОБР, спецпідрозділ “Ахмат”… Ми готувались до найгіршого. Для мене це не було дивиною, що такі сили на нас кинули… Вони думали, що нас там сидить відділення, взвод, а було 5 хлопців. В дев’ятиповерховому будинку (йдеться про один із багатьох боїв — ред.)... Прорив на “Азовсталь” був стрімким, ми мали просто вогневим кулаком пробити охорону противника і пройти на “Азовсталь”. І нам дуже пощастило, що перший час вони нас не бачили, бо було темно», — каже Віктор Цебрик.

Читайте також: «Фото війни. Історії з-за кадру» — радіодокументалістика на Радіо Культура

Розповів Віктор і про свої відчуття після обміну полоненими.

«Місяць я перебував в легкому шоці, бо на період “Азовсталі”, оточення і полону, я не мав точної інформації, був у інформаційному вакуумі, Я не знав, як моя країна живе і як мої рідні, — зазначає Віктор Цебрик. — Погано було побачити зміни в “Будинку офіцерів” і в “Ювілейному”. В колонії працювало радіо, вмикали російські новини, коли вони були для нас погані — вони вмикали і гордились цим. Коли був ракетний обстріл Вінниці, в мене якраз дружина проживала в районі “Будинку офіцерів”, 10 хвилин ходьби… Усвідомлення — коли ти сидиш в полоні і не можеш допомогти, змінити щось і вплинути на ситуацію — це найгірше становище, яке може бути».

Знайомство з полком Азов, як потрапив у Маріуполь, як проривались на «Азовсталь», чи були спроби евакуації гвинтокрилом, де був у полоні, як «лікували», що розповідає російська пропаганда — дивіться за посиланням.

 

Читайте також: «Куди приходить росія і московський патріархат — там закінчується свобода совісті», — інтерв’ю з Віктором Єленським у проєкті «Межі»

Дивіться «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 на телеканалі Суспільне Новини або на місцевих телеканалах Суспільного. Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. 

Також щосуботи о 17:00 та 19:00 на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення виходять прямоефірні інформаційні випуски. Їх почергово готують команди Суспільного у Полтаві, Чернігові, Чернівцях, Черкасах та Одесі. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: