Різдво 6-7 січня на Суспільному — богослужіння, нова українська опера та фотоісторії капеланів

Різдво 6-7 січня на Суспільному — богослужіння, нова українська опера та фотоісторії капеланів

6 січ. 2023

6 та 7 січня з нагоди Різдва Христового Суспільне Мовлення підготувало низку тематичних проєктів на своїх платформах. Це трансляція Богослужінь, зокрема історичної Божественної літургії Православної церкви України в Києво-Печерській лаврі; різдвяні концерти та сімейні фільми, телеверсія нової української опери «Катерина» за мотивами однойменного твору Тараса Шевченка. 

На радіослухачів чекатимуть різдвяні радіодрами та українська поезія, а на користувачів цифрових платформ — велика фотоісторія про військових капеланів та інтерв’ю з митрополитом Борисом Ґудзяком, який проживає у США, але з 24 лютого неодноразово відвідував Україну, обстоюючи українські позиції серед міжнародної спільноти.

Читайте також: Впродовж січня «Щедрик проти “русского міра”» покажуть у регіонах України

Телеканал Суспільне Культура

  • 6 січня

О 16:45 телеканал Суспільне Культура транслюватиме Різдвяне богослужіння зі Свято-Михайлівського Золотоверхого собору ПЦУ.

О 19:30 відбудеться трансляція Різдвяного богослужіння Української греко-католицької церкви.

  • 7 січня

О 9:00 розпочнеться трансляція святкової Божественної літургії Православної церкви України з нагоди Різдва Христового, яка вперше відбудеться в Успенському соборі Києво-Печерської лаври під проводом Блаженнішого митрополита Епіфанія.

О 12:00 дивіться мистецький проєкт Анжеліки Рудницької «Територія Різдва. Зимова містерія». У різдвяному концерті виступатимуть Валерій Харчишин, Олег Собчук, Тоня Матвієнко, Катя Chilly, гурт The ВЙО, Арсен Мірзоян, Павло Табаков і багато інших відомих гуртів та артистів.

О 16:50 — «Різдвяна ораторія» Й.С. Баха. Під час концерту прозвучать найвідоміші композиції легендарного німецького композитора.

О 19:50 дивіться українську сімейну комедію «Пригоди S Миколая». У центрі розповіді — маленький хлопчик Артем та його старша сестра Поля. Разом з батьками діти вирушають на новорічні свята до Карпат, де на них чекають яскраві пригоди.

О 21:30 дивіться фільм-казку «Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке», в основу якого покладено твір відомого українського казкаря Сашка Лірника. Події фільму занурюють глядачів у світ героїчної козацької доби та магії, боротьби добра і зла.  

О 23:10 — Українське Різдво на Суспільному. Гурт «Шпилясті Кобзарі», а також Оксана Муха та Антоніна Матвієнко виконуватимуть колядки та щедрівки.

  • 7 січня

Місцеві телеканали Суспільного Мовлення транслюватимуть цими вихідними богослужіння з храмів у Чернівцях та Києві, оперну виставу за мотивами твору Тараса Шевченка та продовжать показувати відеоісторії про головні ялинки України. 

О 7:00 місцеві канали Суспільного покажуть Різдвяну утреню та Архиєрейську Божественну Літургію Української греко-католицької церкви в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Об 11:00 дивіться на місцевих телеканалах Богослужіння з Собору Різдва Христового ПЦУ у Чернівцях. Над трансляцією наживо звідти працюватиме регіональна команда Суспільного, зокрема Суспільне Чернівці.

О 20:00 дивіться в телеефірі місцевих каналів Суспільного Мовлення телеверсію нової української опери «Катерина» Олександра Родіна за мотивами однойменного твору Тараса Шевченка, над якою працювала регіональна команда Суспільного та Суспільне Одеса.

Читайте також: Нова українська опера «Катерина» — на Суспільному

«Катерина» — унікальна, сучасна оперна вистава, де поєднано символізм й переміщення у часі, традиції, обряди й містику. Це сучасне режисерське рішення із понад сотнею виконавців одночасно на сцені та майже тисячею ексклюзивних костюмів, а також — автентичних музичних інструментів, виготовлених на спеціальне замовлення. Музика та лібрето в опері — від сучасного українського митця, композитора Олександра Родіна. Головну роль Катерини зіграла Юлія Терещук, а москаля Івана — Олександр Прокопович. 

Окрім цього, команда місцевих каналів продовжує розповідати телеглядачам про головні ялинки міст України. Упродовж свят між головними програмами виходять відео з історіями про новорічні дерева, які прикрасили локації у різних регіонах країни.

Радіо Культура

  • 6 січня

О 13:00 — «Палімпсест». Радіоверсія моновистави Національного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса за творами Василя Стуса у виконанні актриси Галини Стефанової. Автори сценарію — Галина Стефанова, Роман Веретельник, Дмитро Стус.

О 16:00 у програмі «Це класика» на Радіо Культура звучатимуть записи Державного оркестру народних інструментів України з різдвяними записами, а також фрагменти різдвяних концертів колективів Українського Радіо різних років.

О 17:00 — трансляція Різдвяного богослужіння зі Свято-Михайлівського Золотоверхого собору ПЦУ.

О 18:00 — різдвяна радіодрама Ярослави Блек (Терлецької) «Пан Чемерник і Зоряна таємниця». Головну роль, Пана Чемерника, виконує заслужений артист України Олександр Печериця, котрий нині захищає Україну у лавах ЗСУ.

Протягом дня в програмі «Поезія на Радіо Культура» звучатимуть поезії: Василя Стуса, читає Василь Чорношкур; Олександра Ірванця, читає Галина Стефанова; вірш Івана Малковича «Леонтович», авторське виконання. 

Читайте також: Річниця дня народження Василя Стуса — фільми та документальні проєкти на Суспільне Культура

Суспільне Новини

Журналісти Суспільне Новини покажуть фотоісторію про військових капеланів, які їздять на фронт ще з початку повномасштабного вторгнення. Сергій Дмитрієв — військовий капелан 30-ої окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького та керівник Управління соціального служіння ПЦУ. Мурад Путілін — голова управління військового капеланства мусульман України. Євген Савченко — пастор Церкви євангельських християн-баптистів, капелан одного з підрозділів 93-ої окремої механізованої бригади «Холодний Яр».

На сайті Суспільне Новини читайте інтерв’ю з митрополитом Української греко-католицької церкви Борисом Ґудзяком, який проживає у США, але з 24 лютого неодноразово відвідував Україну, обстоюючи українські позиції серед міжнародної спільноти.

Кардинал Вілтон Грегорі, архієпископ Вашингтона (праворуч) та митрополит Української греко-католицької церкви Борис Ґудзяк. AP Photo/Jose Luis Magana

Також 7 січня на сайті Суспільне Новини висвітлюватимуть святкову Божественну літургію Православної церкви України з нагоди Різдва Христового в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Богослужіння відбудеться під проводом Блаженнішого митрополита Епіфанія.

Діджитал-платформа

На ютуб-каналі Суспільне Культура у проєкті «COOL’ТУРИМО» покажуть відео про Різдво, його джерела, чому дві дати і як відзначають свято різні регіони. На фейсбук-сторінці Радіо Культура планується анімований різдвяний вірш української кінорежисерки та письменниці Ірини Цілик.

Також на ютуб-каналі Першого телеканалу Суспільного Мовлення 6 січня о 17:00 транслюватимуть Різдвяне богослужіння зі Свято-Михайлівського Золотоверхого собору ПЦУ, а 7 січня о 9:00 на ютуб-каналі Суспільне Новини — святкову Божественну літургію в Успенському соборі Києво-Печерської лаври під проводом Блаженнішого митрополита Епіфанія.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали ПершийСуспільне Культура, супутниковий телеканал Суспільне Новини й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві мовники. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.