Парамедик розповів Суспільному про порятунок життів: на сході й після обстрілу Вінниці

Парамедик розповів Суспільному про порятунок життів: на сході й після обстрілу Вінниці

8 гру. 2022

Артем Прайс за Україну бореться з 2013 року. Спочатку на Майдані, згодом у полку «Азов». Після поранення пішов служити у поліцію, а з початком повномасштабного вторгнення парамедик і волонтер. Саме він одним із перших надавав допомогу постраждалим від ракетної атаки у середмісті Вінниці влітку 2022-го. Своїми спогадами та розповіддю про волонтерські поїздки на фронт поділився в інтерв’ю Суспільне Вінниця. Відео можна переглянути на сайті філії або у проєкті «Суспільне. Спротив»

Читайте також: Телеканал Суспільне Новини — цілодобово про головне 

Тоді, біля «Ювілейного» у Вінниці, кросівки прилипали до асфальту, поранених людей діставали з автомобілів, по всій площі було багато травмованих цивільних. П’ять турнікетів Артем використав за 15 хвилин.

«З церкви вийшла людина, у неї був опік на шиї і руці. Я оглянув і хотів допомогти, а він каже: “Ні, нічого не треба, все добре”… А з руки просто стікають клапті, рука висить і я розумію, що тут одним турнікетом не справишся. Наклеїв протиопікову пов’язку, нижче ліктя було критично, розірвана рана», — згадує Артем Прайс.

Тоді цивільні питали чим допомогти, довозили поранених до лікарень, Артем злякався, коли побачив коляску Лізи (дівчинка загинула від російської ракети — ред.) і зрозумів, що є постраждалі діти. Цього він досі не може забути.

«Щоразу, коли проходжу біля цього місця, спливають спогади. В рідному місті, в тилу… Тут було страшне, пекло. Знаючи тактику росіян, я вважаю, що це не востаннє. Потрібно готуватися до будь-яких дій, і до таких, які відбулися тут», упевнений парамедик.

Обладнати евакуаційну машину він вирішив саме після подій у Вінниці. Зараз він везе захисникам провізію, а звідти вивозить поранених і загиблих. У поїздки вирушає разом із дружиною, яка теж має сертифікат парамедика. Возив допомогу і в Херсон після його звільнення.

«Коли ми роздали половину гуманітарки, почався обстріл. Пролетіло над нами, на тому місці було чотири прильоти. І це майже всюди так, де ми роздаємо гуманітарну допомогу», — розповідає Артем Прайс.

Після перемоги, каже, зустрінеться з друзями, а потім поїде у Маріуполь шукати тіла загиблих товаришів. 

Запис інтерв’ю дивіться за посиланням.

Читайте також: «У пошуках Сковороди»: прем’єра фільму на Суспільне Культура та в межах виставки «Світ Сковороди»

Дивіться «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного*. Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. 

Онлайн «Суспільне. Спротив» можна переглядати на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах:

*На період трансляції Чемпіонату світу з футболу проєкт «Суспільне. Спротив» на місцевих телеканалах виходититиме за зміненим розкладом.