Психологиня розповіла Суспільне Вінниця, як підтримати тих, хто втратив рідних на війні

Психологиня розповіла Суспільне Вінниця, як підтримати тих, хто втратив рідних на війні

23 лис. 2022

Психологиня Тетяна Савалова нині надає психологічну допомогу українцям, котрі втратили рідних на війні. Як пережити втрату, що робити з речами загиблих, які фрази не варто казати тим, хто в горі, чи можна помітити суїцидальні нахили в людини, котра горює і що в цьому випадку робити, як непрожите горе призводить до проблем зі здоров’ям, а також про те, чому не варто відкладати процес горювання на потім в інтерв’ю Суспільне Вінниця. Відео можна переглянути на сайті філії та у проєкті «Суспільне. Спротив»

Читайте також: Телеканал Суспільне Новини — цілодобово про головне 

Наразі Тетяна Савалова працює з групами підтримки у Veteran Hub. Психологиня розповідає, що зустрічі  відбуваються онлайн для того, щоб була можливість охопити всю Україну. Найчастіше за підтримкою звертаються жінки матері, сестри,  дружини. Приходять, щоб побути з тими, хто їх зрозуміє. Бо, як сказала одна з учасниць групи підтримки, «горювати потрібно з тими, хто горює». 

Тетяна Савалова поділилась з Суспільним основними моментами, які допоможуть пережити втрату.

Підтримка:

Процес горювання триває десь рік і у цей час потрібно, щоб був хтось поруч, в контакті з людиною, хто її розуміє і, на жаль, це не можуть бути рідні й близькі, тому що вони теж переживають цю втрату і біль по-своєму. Саме тому є групи підтримок, де люди з подібним горем можуть вислухати одне одного.

Замикання в собі:

  Якщо людина замикається в собі й навіть не плаче то горювання відкладається і людина потім, коли виснажується таким самостримуванням, десь через пів року тільки починає проживати горювання. На жаль, за ці пів року вона може потрапити в якісь хвороби, психосоматика дає про себе знати. 

Речі померлого:

Якщо ці речі її підтримують, якщо це якісь символічні подарунки, або одяг, який можна одягнути на себе це людей заспокоює. Потім відбувається такий природний процес, коли хочеться цих речей позбутись.

Фрази, що шкодять:

  Навіть бути поруч з людиною у горі, багато кому стає важко і тоді з’являються нездорові поради «не плач», «візьми себе в руки», «в тебе є діти». Це те, що більше руйнує людину, ніж підтримує.

Як підтримати людину:

Почуйте з чим ви йдете до людини, яка у вас потреба. Якщо є просто внутрішній інтерес що сталося краще не йдіть. Якщо ви бачите, що людині боляче і хочете чимось зарадити ви можете підійти і відверто спитати: «Чим я можу тобі зараз допомогти?», або «Чи можу я побути поруч?», «Чи можна тебе обійняти?». Завжди про всі дії треба запитувати  дозволу. 

Якщо є тривожні ознаки :

Завдання рідних це запропонувати людині фахівця, який може підстрахувати і підтримати. Хтось зовні, хто може бути для людини підтримкою, на яку можна опиратися, до кого можна звернутися. 

Зцілення:

Якщо людина в процесі горювання повертається сама до себе, чує себе в горюванні, дозволяє цьому бути, приймає себе в сльозах, слабкою, агресивною іноді, виснаженою це дає зцілення.

Як підтримати, коли не відома доля захисника чи захисниці, чи можна умовах війни морально бути готовим до смерті, чому важливо втілювати мрії загиблих у життя,  — дивіться у відео:


Читайте також: Ангеліна Карякіна: «Суспільне стало для українців інформаційною “швидкою допомогою”»

Дивіться «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного*. 

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. 

Онлайн «Суспільне. Спротив» можна переглядати на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення, які на період спортивних трансляцій ретранслюють сигнал телеканалу Суспільне Новини,  і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура, Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах:

*На період трансляції Чемпіонату світу з футболу проєкт «Суспільне. Спротив» на місцевих телеканалах виходититиме за зміненим розкладом.