Обстріли «фосфором» і урожай на мінах — інтерв’ю прикордонника для Суспільне Вінниця

Обстріли «фосфором» і урожай на мінах — інтерв’ю прикордонника для Суспільне Вінниця

10 лис. 2022

Кінолог Могилів-Подільського прикордонного загону Леонід Зубринський незадовго до повномасштабного вторгнення звільнився на пенсію, а 24 лютого зібрав речі й пішов у військкомат. Опанував нову військову спеціальність і воював на півночі та сході України, сім місяців без ротації, зараз його підрозділ відновлює сили вдома. Про свою мотивацію і бойові будні розповів в інтерв’ю Суспільне Вінниця. Відео можна переглянути на сайті філії та у проєкті «Суспільне. Спротив»

Читайте також: «Культурний інстинкт» з Лізою Цареградською: інтерв’ю, які ви могли пропустити

Для Леоніда Зубринського війна почалася у 2014 році, тоді тримав оборону на пункті пропуску Довжанський, було багато втрат. Коли росія відкрито вдерлася на територію України у 2022-му, розумів, що його досвід може допомогти, та й не бачив для себе іншого, крім стати на захист незалежності своєї держави.

Про одну з бойових позицій згадує таке: «Охороняли трасу, яка могла допомогти ворогу зайти на територію України, вибудовували лінію оборони. Росіяни стріляли і мінометами, і САУ, і градами працювало все, що у них було, канонада не закінчувалась цілодобово. Обстріли “фосфором” у нічний час, небо горіло, земля горіла. Навмисне випалювали позиції, щоб люди не могли вилізти навіть з бліндажа. Тоді у них було набагато більше озброєння, вони забезпечені були набагато краще. Потім, коли нам почала надходити більша допомога, ми відчули, як це йти вперед. Прийшло більше техніки, більш підготовлені люди».

Захисник каже, що місцеві ставились до військових по-різному, але тепер все ж більше підтримували, ніж на початку російсько-української війни: люди зараз розуміють від кого чекати порятунку. Були трагічні випадки з аграріями, бо ті не узгоджували свої виїзди у поля. А росіяни після себе залишили багато мін. 

«Пролунав вибух, ми побігли, щоб надати допомогу. Коли приїхали   побачили, що дорога заросла, не накатана. Зупинили автомобіль і побігли пішки, розповідає  Леонід Зубринський. На жаль, допомогти не змогли, водій фури загинув миттєво. Почалась пожежа, ми гасили, щоб до поля не дійшов вогонь, і потім побачили, що стоїмо на мінному полі… А комбайн підірвався то людина жива, він з пораненням, але його врятували. Дуже небезпечно там. Якщо не видно стежки, краще не ходити».

Як освоював нову зброю, чому підрозділу вдалося уникнути втрат, про що варто дбати кожному українцю зараз  — дивіться у відео: 

Читайте також: 

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалах мережі Суспільного Мовлення. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни.

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

У Вінницькій області це телеканал Суспільне Вінниця, Українське Радіо Вінниця та діджитал-платформи.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: