Про енергосистему та її відновлення після обстрілів Суспільному розповів Андрій Поліщук

Про енергосистему та її відновлення після обстрілів Суспільному розповів Андрій Поліщук

27 жов. 2022

Журналістка Суспільне Вінниця Ірися Герцун дізнавалась, чи загрожує Вінниччині повний блекаут та скільки відсотків електроенергії вдалось зекономити споживачам області самосвідомо. До розмови запросила директора АТ «Вінницяобленерго» Андрія Поліщука. Відео можна переглянути на сайті філії та у проєкті «Суспільне. Спротив»

Читайте також: «Колективний путін винен, але кожен злочин має своє обличчя» — команда розслідувачів Суспільного про новий фільм

Чому важливо економити електроенергію в умовах війни та чи є небезпека замерзнути взимку в своїх квартирах та будинках? 

Андрій Поліщук каже: «Вистачить нам і електроенергії, і перезимувати просто треба помірковано до цього питання ставитись».

У інтерв’ю він пояснив, як можна економити побутовим споживачам: «Не вмикати все одночасно. Пральну машину можна ввімкнути вночі, налаштувати програмне забезпечення опалення теж на ніч. Якщо це все робити це корисно і для держави, і вигідно споживачам, бо вночі електроенергія на 30 % дешевше. Якщо ми всі трошки поекономимо, не буде потреби в аварійних відключеннях».

Як застосовують аварійні відключення та хто їх координує?

«Укренерго вводить спочатку графіки обмеження електроенергії (самосвідома економія - ред.). Якщо це не дає ефекту вводять графіки обмеження потужності, тоді не можна виходити за певну потужність у певну годину. Якщо і це не дає ефекту диспетчер вводить графіки аварійних відключень. Вони розбиті почергово, у нас відпрацьовано 10 черг, розповідає директор АТ «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук. Якщо і це не спрацьовує, у нас стоїть автоматика, АЧР. Коли показник частоти наближається до 48,5 Гц то працівники обленерго в роботу вже не включаються. Автоматика вимикає цілими вузлами, щоб зберегти систему».

Ракетні російські атаки націлені на важливі частини електросистеми. Як відбувається відновлення робочого стану цих об’єктів?

«Ворог б’є по об’єктах генерації і по об’єктах системи передачі, ці об’єкти суміжні, — зазначає Андрій Поліщук. — На деяких об’єктах при обстрілах пошкодилось обладнання. На його виготовлення треба від шести місяців».

Про співпрацю між областями, підключення до енергосистеми Європи, експорт електроенергії до Європи  — дивіться у відео:

Читайте також: Інфогігієна під час війни: «Правда НЕ посередині» відтепер на Суспільному

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалах регіональної мережі Суспільного Мовлення. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни.

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

У Вінницькій області це телеканал Суспільне Вінниця, Українське Радіо Вінниця та діджитал-платформи.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: