Перші евакуаційні рейси — інтерв’ю Суспільне Вінниця із провідником потяга

Перші евакуаційні рейси — інтерв’ю Суспільне Вінниця із провідником потяга

24 жов. 2022

Ракетні обстріли, страх, темрява й «забиті» людьми вагони. Про перші евакуаційні рейси Укрзалізниці журналістці Суспільне Вінниця Ірисі Герцун розповів провідник Ігор Войтюк. Відео розмови можна переглянути на сайті філії. Такі інтерв’ю регіональні команди готують і для проєкту «Суспільне. Спротив»

Читайте також: Прапор із підписом Залужного продали на аукціоні за 101 тисячу гривень

Робочі зміни тривалістю 10-12 днів, паніка на перонах і взаєморозуміння людей при евакуації. У перших рейсах не оголошували маршрути потягів, згадує Ігор Войтюк. 

«У перших рейсах люди не знали куди їдуть, приходили, аби їхати, штурмували вагони. Якщо речі не влазили, їх залишали на пероні, — розповідає провідник. — У всіх ми перевіряли паспорти й реєстрацію. Більшість людей були згуртовані, дехто сидів і лежав на підлозі. Було багато з котами, собаками. Ми всіх брали. Бувало, що через тварин люди сварилися».

Якщо місць для дітей не вистачало, провідники пропонували своє купе. Залізничник згадує і про евакуацію Будинка дитини: «Везли у трьох вагонах, діти від року до трьох. Провідники їх колисали і все, що треба, робили».

Потяги курсували з дотриманням світломаскування, інколи попадали під ракетні удари. Був такий випадок і в Ігоря Войтюка.

«Нас розбомбили в Коростені, був авіаудар. О четвертій годині ранку. Сирени ми не чули, каже Ігор Войтюк. Їхали, почав екстрено гальмувати потяг… Я відчиняю двері, подивитись, що там: справа горить депо, перед нами машина лежить, локомотив. Я повідомив начальнику потяга, він пішов до машиніста дізнаватись, що сталось. В саму голову потяга, в локомотив, вдарила ракета. Страх. Постраждалих не було. Нас відтягнули назад, і потім вже поїхали іншою дорогою».

Про любов до своєї роботи і про взаємопідтримку — дивіться у відео:

Читайте також: «Жодна імперія не вижила в історії, і ця не виживе»: Йосиф Зісельс дав прогноз на майбутнє росії

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалах регіональної мережі Суспільного Мовлення. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни.

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

У Вінницькій області це телеканал Суспільне Вінниця, Українське Радіо Вінниця та діджитал-платформи.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: