Як живе Вінниця в умовах війни — інтерв’ю Сергія Моргунова для Суспільне Вінниця

Як живе Вінниця в умовах війни — інтерв’ю Сергія Моргунова для Суспільне Вінниця

17 жов. 2022

Як живе Вінниця під час війни, чим допомагає війську, хто відновлює будинки, що постраждали від ракетної атаки росіян, чи є укриття для всіх містян і що робить влада, аби зима була з обігрівом, — міський голова Сергій Моргунов розповів журналістці Суспільне Вінниця Ірисі Герцун. Відео розмови можна переглянути на сайті філії. Такі інтерв’ю регіональні команди готують і для проєкту «Суспільне. Спротив»

Читайте також: Захисники та захисниці України. Добірка історій від Суспільного

Про воєнний бюджет:

У лютому-квітні було певне просідання надходжень. Ми розуміли, що багато бізнесу закрилося, десь не змогли здійснювати свою операційну і промислову діяльність, особливо підприємства, які працювали у Вінниці, порушились логістичні напрямки. Міська рада допомагала, щоб в наших торговельних мережах, наприклад, була достатня кількість продуктів харчування. Десь на 8-й день війни ми звернулися до бізнесу, щоб вони відновлювали роботу своїх підприємств. Це малий бізнес, надання послуг. В червні ми побачили, що вирівнюються надходження до бюджету.

Про релоковані підприємства:

На сьогодні у нас 138 релокованих підприємств. Це підприємства, умовно, від IT-сектору, по 5-6 чоловік, і підприємства, що забезпечують роботу сотням людей. Наразі по релокованому бізнесу ми маємо 1000 створених робочих місць.

Про опалювальний сезон:

Створили оперативний штаб, залучили всі структури які подають не тільки тепло, а й газопостачальні, енергопостачальні організації, теплокомуненерго тощо. Ми відпрацювали алгоритм в штатному режимі. На 100% готові до опалювального періоду. Була дотація з міського бюджету теплопостачальній організації, щоб вінничани не відчули суттєвого збільшення тарифу. Наступне питання — це забезпечення альтернативними джерелами, наприклад, якщо не буде електрики — треба буде ставити генератори. Купимо 215 таких генераторів для ВМТЕ, для того, щоб забезпечити котельні та індивідуальні теплові пункти. Ми маємо згуртуватися, і мешканці в своїх будинках теж мають облаштовувати такі пункти обігріву. Важливо, щоб люди також економили електроенергію в своїх оселях.

Про укриття:

На сьогодні у Вінниці є 74 укриття і два протирадіаційних сховища, з них в комунальній власності 8, в обласній — 5, в державній — 22 і решта в приватній власності. Було проведено дві тисячі перевірок. Наразі на мапу укриттів Вінниці нанесено 1144 об’єкти. Вони  позначені табличками, є вказівники на вулицях міста. Ми стикнулися з певним нерозумінням співвласників багатоквартирних будинків, які не хотіли, щоб об’єкт був на мапі, бо вони не хочуть чужих пускати. Але ми повинні розуміти, що безпека територіальної громади наше спільне питання.

Про тимчасово переселених людей:

Близько 200 тисяч людей транзитом проїхали через місто, які зупинялись на ніч або кілька днів — тому нам треба було налагодити приймання людей в школах, готелях, надати їм їжу. Багато серйозних викликів, ми справилися з цим, спільно з іншими громадами області. Наступний етап — робота з людьми, які вирішили зупинитись і зареєструватись у Вінниці. Ми першими в Україні з Міжнародною продовольчою програмою налагодили видачу фінансового ресурсу кожному переселенцю в розмірі 6660 грн. У рамках створення Міжрегіонального координаційного штабу, ми змогли акумулювати і гуманітарну допомогу, щоб надати внутрішньо переміщеним особам і малозабезпеченим вінничанам.

Більше дивіться у відео:

Читайте також: «Жодна імперія не вижила в історії, і ця не виживе»: Йосиф Зісельс дав прогноз на майбутнє росії

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалах регіональної мережі Суспільного Мовлення. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни.

Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи у ранковий, денний та вечірній час (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

У Вінницькій області це телеканал Суспільне Вінниця, Українське Радіо Вінниця та діджитал-платформи.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: