«Культура має бути не менш активна, ніж військові на фронті», — Олександра Венславовська на Суспільне Вінниця

«Культура має бути не менш активна, ніж військові на фронті», — Олександра Венславовська на Суспільне Вінниця

24 сер. 2022

Як культура формує українську ідентичність під час війни і чому українці не могли позбутися впливу російської культурно-мистецької експансії аж до початку повномасштабного вторгнення росії — журналістка Суспільне Вінниця Ірися Герцун запитала в співзасновниці Асоціації культури «КУТ» Олександри Венславовської. Це інтерв’ю підготували для спецефіру міжрегіонального проєкту «Суспільне. Спротив». Відео розмови також можна переглянути на сайті Вінницької філії Суспільного.

«Українська культура під час війни така сама зброя, як фізична зброя з якою йдуть українські військові сьогодні в бій. Світ зараз чорно-білий. Смерть і життя — це дві паралельні історії. Так само з війною, зі зброєю культурною і фізичною. Тому, що культура якраз стверджує нашу позицію у світі. Зараз нема вже завдання нанести Вінницю на культурну мапу України, зараз є завдання нанести Україну на культурну мапу світу. Щоб західні аудиторії і ми самі для себе нарешті побачили весь прекрасний скарб креативного народу, який розвивається шаленими кроками незважаючи ні на що. І саме зараз, під час війни, ми маємо це транслювати. Культура саме зараз має бути не менш активна, ніж військові на фронті. Це і є наш успіх, це є крок до перемоги», — впевнена Олександра Венславовська.

Культурна ідентичність українців, агресивна російська культура, самоусвідомлення себе в Україні, проєкт «Ми з України», як пов’язані культура фронту та культура тилу — дивіться у відео.

Нагадаємо, міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» можна дивитись в телеефірі на  регіональних телеканалах Суспільного, зокрема Суспільне Вінниця, щобудня з 7:00 до 11:00 та з 17:00 до 21:00. З 24 серпня проєкт транслюють і вдень — з 12:00 до 16:00.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

У Вінницькій області це телеканал Суспільне Вінниця, Українське Радіо Вінниця та діджитал-платформи.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця шукайте на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах:

Також телетрансляцію регіонального каналу Суспільне Вінниця можна дивитись онлайн на сайті філії.