«Ми не знаємо, в яких умовах перебувають наші військові», — Юлія  Міллер в інтерв’ю для Суспільне Вінниця

«Ми не знаємо, в яких умовах перебувають наші військові», — Юлія Міллер в інтерв’ю для Суспільне Вінниця

5 сер. 2022

Чоловік Юлії Міллер із першого дня війни тримав оборону Маріуполя, а згодом — «Азовсталі». Після евакуації полонених захисників на території підконтрольні окупантам, зв’язку з ним немає. Дружина морпіха розповіла журналістці Суспільне Вінниця Ірисі Герцун, чому нині її чоловік вважається безвісти зниклим і що роблять родичі воїнів, щоб визволити рідних. Відео розмови можна переглянути на сайті Вінницької філії Суспільного.

«Російська сторона не підтверджує більшості українських військових (з тих, хто потрапив у полон — ред.) статус військовополонених. Тобто зараз вони вважаються в Україні безвісти зниклими», — каже Юлія Міллер, заступниця голови Громадської організації «Штаб підтримки морської піхоти України».

Рідні морпіхів й досі не знають де вони, в якому стані та в яких умовах утримуються, а в Міжнародному Червоному Хресті та ООН кажуть, що не давали документальних гарантій, щодо безпеки військовополонених захисників Маріуполя.

«Ми весь цей час — з початку евакуації, як ми створили організацію (ГО «Штаб підтримки морської піхоти України» — ред.) — підтримували зв’язок з представниками Міжнародного Червоного Хреста в Україні і з представниками Координаційного штабу, який займається питаннями військовополонених, — зазначає Юлія Міллер.  Ми бачимо те, що відбулось в Оленівці, що немає жодних гарантій безпеки. Ми не можемо мати впевненість, що такого не відбудеться в іншій колонії. Ми не знаємо, в яких умовах перебувають наші військові, тому що від початку Червоний Хрест допустили один раз, наскільки мені відомо, до Оленівки. Це було незадовго після евакуації з "Азовсталі"».

Аби захистити військовополонених, представники ГО «Штаб підтримки морської піхоти України» написали петицію, в якій закликають світову спільноту, ООН, Червоний Хрест та інші організації негайно відреагувати на знищення українських військовополонених на окупованих територіях України і територіях РФ і забезпечити евакуацію морських піхотинців до нейтральних держав. 

Нагадаємо, інтерв’ю філій Суспільного також можна дивитись у міжрегіональному марафоні «Суспільне. Спротив» в телеефірі на регіональних телеканалах Суспільного, зокрема Суспільне Вінниця, щобудня вранці з 7:00 до 11:00 та ввечері з 17:00 до 21:00. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

У Вінницькій області це телеканал Суспільне Вінниця, Українське Радіо Вінниця та діджитал-платформи.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: