«Історія є окремим фронтом», — Богдан Галайко в інтерв’ю для Суспільне Вінниця

«Історія є окремим фронтом», — Богдан Галайко в інтерв’ю для Суспільне Вінниця

26 лип. 2022

Цього року, 28 липня, в Україні вперше відзначатимуть День Української Державності. Що це за відзначення і чому обрано саме цей день — Суспільному  у Вінниці розповів історик, начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко У телевізійному ефірі розмову дивіться у міжрегіональному марафоні «Суспільне. Спротив» на регіональних телеканалах Суспільного. Також відео інтерв’ю можна переглянути на сайті Вінницької філії Суспільного.

«Ідея у тому, щоб підкреслити, що новітня історія України і історія України взагалі має не тільки 30 років існування, а набагато глибша, — розповідає Богдан Галайко. — Тисячоліття нашої історії часів Київської Русі, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава — це той спадок, до якого ми апелюємо. Ті символи української державності, які сьогодні ми носимо на своїх знаменах, починаючи від  державного герба, який був ще гербом Володимира Великого часів Русі та інших атрибутів нашої державності протягом тисячоліть».

Читайте також: День Української Державності. Історія крізь музеї: спеціальний ефір Суспільне Культура

За словами пана Богдана, росія намагається присвоїти собі нашу історію, щоб підтвердити велич. Крадіжки — у стилі цієї імперії. Так вони роблять тисячоліттями: «Росіяни і в сучасній війні, ми бачимо, крадуть не тільки мікрохвильовки, пралки, а й крадуть історію. Історія є окремим фронтом сучасної російсько-української війни, боротьби за свідомість кожного українця, боротьби за те, чи ми будемо пам’ятати  героїчні сторінки нашого минулого. Росія намагається на свою сторону перетягнути нашу історію».

Про міфи, які використовує російська пропаганда, з кого складається російський етнос і чому тільки українці можуть зупинити імперські амбіції агресорів — дивіться у відео інтерв’ю. 

Нагадаємо, міжрегіональний марафоні «Суспільне. Спротив» в ефірі щобудня вранці з 7:00 до 11:00 та ввечері з 17:00 до 21:00 на регіональних телеканалах Суспільного. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні поради, як виживати та жити під час війни. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

У Вінницькій області це телеканал Суспільне Вінниця, Українське Радіо Вінниця та діджитал-платформи.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: