Історія врятованих коней — у міжрегіональному марафоні «Суспільне. Спротив»

Історія врятованих коней — у міжрегіональному марафоні «Суспільне. Спротив»

11 лип. 2022

Шестеро коней зі стайні Хорс Тайм прихистили на Вінниччині. Ці тварини вижили  під час бомбардувань передмість Києва, тоді тринадцятеро згоріли живцем, російський снаряд влучив у стайню. Яна Віднічук розповіла журналістам Суспільне Вінниця, чому рятує коней і чи мають зараз тварини все необхідне. В телеефірі цю історію дивіться 11 липня у вечірньому слоті міжрегіонального телемарафону «Суспільне. Спротив». Початок прямого ефіру — о 17:00.

«Коні приїхали у дуже поганому стані. Худі, видно ребра. Досі у них багато шрамів. Ми не знаємо чи це опіки, чи рани від шиферу, що “стріляв” від вогню… А тут їм сподобалося. Вони з нашими кониками подружилися… Відколи коні приїхали до нас, ми не розрізняємо “наші”, “не наші”. Ми стали всі однією сім’єю», каже Яна Віднічук.

До повномасштабного вторгнення вінничанка Яна Віднічук їздила переймати досвід саме у стайні Хорс Тайм. Про те, що  доведеться коней  рятувати і уявити не могла.  

«Нам сказали, що коні попали в окупацію коли почалась війна. Я кажу: “Таню, їдьте до нас” …  Через день після розмови, пропав зв’язок, згадує Яна. Коли ти знаєш цих коней, коли цілував кожну морду цю, яка згоріла… це було дуже важко. Коли розбомбили конюшню, там був конюх, ці шестеро коней (вцілілих - ред.) були в левадах. Він їх відпустив, щоб рятувались. Вони самі вже рвалися, бо їм було від цих вибухів дуже страшно».

Київські коники приїхали 8 квітня. У жінки є троє власних та троє на днюванні.  Уже понад три місяці дванадцять коней живуть разом за двадцять кілометрів від Вінниці, в лісі. Їхнє житло — тимчасове і не розраховане для перебування взимку. Тому власники тварин зараз збирають гроші на будівництво шелтерів та сінника.

«У нас є ділянка, ми планували там будувати конюшню, але почалася війна. Я вірю, що закінчиться війна і ми побудуємо конюшню обов’язково... Ми хотіли б, щоб для тих коней, які зараз є, допомогли зробити шелтера, щоб вони взимку не мерзли і їм на голову не текло. І найголовніше сінник, щоб було де складати корма, бо як ми зараз не запасемось їжею взимку буде дуже дорого», говорить Яна Віднічук.

Читайте також: Чемпіонат світу з легкої атлетики-2022 — ексклюзивно на Суспільному

Історію врятованих коней можна переглянути на сайті Суспільне Вінниця у розділі «Інтерв’ю». У телевізійному ефірі ці відео транслюють у межах міжрегіонального марафону «Суспільне. Спротив», який виходить щобудня на регіональних телеканалах Суспільного, зокрема Суспільне Вінниця. Телеглядачі марафону дізнаються новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні поради, як виживати та жити під час війни.  

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

У Вінницькій області це телеканал Суспільне Вінниця, Українське Радіо Вінниця та діджитал-платформи.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах: