Викладачка курсу «Вільна українська» Людмила Субботіна розповіла Суспільному про свою групу і мотивацію

Викладачка курсу «Вільна українська» Людмила Субботіна розповіла Суспільному про свою групу і мотивацію

5 лип. 2022

З початку літа у Вінниці тривають навчання курсу «Вільна українська».  У 2014-му ця ініціатива не мала попиту, а цього року за день надійшло більше ніж 200 заявок. Чому так складається, що мотивує до вивчення державної мови рідної країни та які уроки пропонує курс, Суспільне запитало у викладачки української мови та літератури Людмили Субботіної.

«Люди нарешті усвідомили, що свою культуру, мову в державі потрібно оберігати  не  лише  зі зброєю в руках, але й розмовляючи українською», каже Людмила Субботіна

І хоча більшість російськомовних громадян розуміють українську, проте їм важко перейти на повсякденне мовлення.

«Людині не комфортно переходити з мови якою вона розмовляла протягом всього свого життя. Дехто з цим мириться, розуміє потребу й переходить, але є люди які вважають, що їм це не потрібно. Адже вони прекрасно жили і до цього, розмовляючи російською мовою. Вони мають рацію в тому, що всі українці розуміють російську мову. Але тут спрацьовує громадянська позиція. Мова це насамперед зброя. У нас в країні війна і ми повинні пам’ятати, що ціна цієї мови, ціна кожного українського слова це краплі крові наших хлопців на сході», упевнена пані Людмила.

Зараз в її групі спілкуються і отримують нові навички дорослі люди від 36 років з вищою освітою. Четверо вінничан і восьмеро з інших областей України. Всіх об’єднує бажання спілкуватись рідною  мовою. На заняттях читають поезію, розбирають особливості слів-паролів, шукають мотивацію для вдосконалення свого словникового запасу. А знання фразеологізмів та відсіювання суржику додає впевненості у спілкуванні. Викладачка зазначає, що мова не може розділяти суспільство, мова не призначена для розподілу, вона об’єднує людей. А державні інституції в Україні мають працювати тільки з державною мовою.

Відео розмови можна переглянути на сайті Суспільне Вінниця у розділі «Інтерв’ю».  У телевізійному ефірі відео транслюють у межах міжрегіонального марафону «Суспільне. Спротив», який виходить щобудня на всіх регіональних телеканалах Суспільного, зокрема Суспільне Вінниця. Телеглядачі марафону дізнаються новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні поради, як виживати та жити під час війни.  

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

У Вінницькій області це телеканал Суспільне Вінниця, Українське Радіо Вінниця та діджитал-платформи.

Оперативні новини від Суспільне Вінниця — на сайті Суспільне | Новини та у соцмережах:

Довідково: офлайн-курси української мови «Вільна українська» працюють для всіх охочих підлітків (12-17 років) та дорослих. Як для вінничан, так і для внутрішньо переміщених осіб, які зараз проживають у Вінницькій МТГ. Організатор – Вінницька міська рада у партнерстві з командою Всеукраїнської ініціативи «Навчай українською».