Академія суспільного мовлення запустила телеграм-канал для медійників: про фізичну, психологічну та цифрову безпеку

Академія суспільного мовлення запустила телеграм-канал для медійників: про фізичну, психологічну та цифрову безпеку

10 чер. 2022

Академія суспільного мовлення запустила телеграм-канал «Перша медійна допомога» для допомоги журналістам у період повномасштабного вторгнення росії на територію України. Канал створено за підтримки Deutsche Welle Akademie в межах проєкту «MediaFit». 

Читайте також: Поради, що рятують життя: тренінг з безпеки для медійників від Академії Суспільного Мовлення

У новоствореному телеграм-каналі публікуватимуть корисну інформацію щодо підтримки психологічного здоров’я, фізичної та цифрової безпеки, оголошуватимуть тренінги та можливості для журналістів і редакцій. Наразі там вже є інформація про те, як підготуватися до роботи в зоні бойових дій, основні правила роботи журналістів під час війни та корисні поради від МОЗ.

Також «Перша медійна допомога» планує запустити чат-бот, через який можна отримати індивідуальну безкоштовну сесію з психологом.

«Війна зараз головний інфопривід абсолютно для всіх медійників. Ті, хто колись писав про прем’єри вистав, робив ресторанні огляди, займався винятково соціалкою, так чи інакше працюють у медіаполі війни. Медійники в режимі  марафону інформують, роз’яснюють, інструктують, підтримують людей. Нам здалося, що  ми  маємо  подбати  про  самих медійників. Вони переживають зараз подвійний стрес: по-перше, бо постійно "варяться" в інформаційному полі, по-друге, бо й самі втратили рідних, оселі, стали переселенцями, але не припиняли працювати.  

Ми  вирішили спробувати  стати для них своєрідною підтримкою. Збираємо корисні рекомендації щодо безпеки: фізичної, цифрової і, безумовно, психологічної. Бо медійнику зараз як ніколи важливо бути ментально здоровим. Зрештою, багато з нас зараз розгублені, і не завжди під рукою є поради з надання домедичної допомоги, наприклад, не завжди є час самому проаналізувати, як захистити себе і джерело інформації в інтернеті (якими месенджерами для цього користуватися). Та, власне, не кожен знайомий з тонкощами військової термінології, адже багато хто раніше просто не стикався з висвітленням війни», — розповів Олександр Дмитренко, керівник Академії суспільного мовлення.

Підписуйтеся на телеграм-канал «Перша медійна допомога», щоб не пропустити наступні публікації:

  • як безпечно передавати інформацію;
  • що робити, якщо вам доводиться проїжджати ворожий блокпост;
  • як говорити з людьми, які пережили жах через війну;
  • як тримати себе у психологічному балансі.

Академія суспільного мовлення — навчальний центр, створений під егідою суспільного мовника України. Реалізовує навчальні програми за участі тренерів європейських медіашкіл та міжнародних організацій, таких як Deutsche Welle Akademie, BBC Media Action, CFI, IREX, UN Women, Council of Europe Office in Ukraine, а також українських медіатренерів. Проводить семінари й тренінги для журналістів та медіаменеджерів, організовує навчальні тури до європейських суспільних мовників та суспільних мовників США, стратегічні та фасилітаційні сесії, консультації європейських медіаекспертів тощо. Має хаби в Києві та Одесі.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

6 червня, напередодні Дня журналіста в Україні, проєкт «MediaFit» запустив телеграм-канал «FirstMediaAid» для працівників українських ЗМІ. Він пропонує корисну інформацію на теми фізичної безпеки, цифрової безпеки та психічного здоров’я. На каналі також буде розміщено оголошення про можливості навчання (офлайн та онлайн). Працівники ЗМІ можуть приєднатися до чат-бота з психологом для індивідуальних консультацій. Якщо ви медіапрацівник, будь ласка, приєднуйтесь, щоб дізнатися більше про безпечну передачу файлів, безпеку гаджетів, шифрування та паролі, налаштування конфіденційності в соціальних мережах, вибір джерел інформації, інтерв’ю з жертвами війни, журналістську етику, спілкування з представниками Збройних сил, а також про нові грантові програми та організації, які надають допомогу ЗМІ.