Як історія 90-х відгукується сьогодні: Олег Сенцов на Українському радіо Вінниці

Як історія 90-х відгукується сьогодні: Олег Сенцов на Українському радіо Вінниці

23 лют. 2022

В ефірі Українського радіо Вінниці Олег Сенцов розповів про фільм «Носоріг». Спілкувалась з ним журналістка Суспільне Вінниця Ольга Зайцева.

«Мені цікаво показати, як цей час вплинув на нас. Тому що ми досі, на жаль,  живемо в чомусь ”по-понятіям”, а не по закону. Це проблема нашої держави, суспільства, що ми не можемо це зламати. І почалось це тоді, в 90-х», — сказав режисер.

Читайте також: Диверсії й загрози з Придністров’я: телеміст Суспільного Вінниця — Одеса

Максимальна реалістичність і відсутність позитивних героїв, жорстке кіно, іноді дуже жорстоке — чого може ця робота навчити нас сьогодні, від чого застерегти? 

«В цьому фільмі кілька шарів. Центральний — трагедія людини, в якої не було тоді вибору, а інший — зріз епохи 90-х років. І це така серйозна травма нашого суспільства, яка досі не проговорена до кінця. Ми, українська нація, маємо багато травм. Це і Голодомор, і Друга світова війна, і радянський союз, і 90-ті, і зараз маємо свіжу травму — війна з Росією, — зазначає Олег Сенцов. — Це спадщина з якої ми досі не можемо вийти».

Ольга Зайцева запитала автора, чому бандити у фільмі розмовляють українською і про що має задуматись сьогоднішній глядач.

Відповіді слухайте у програмі «Віч-на-віч»

h

 «Путін хоче, щоб вся Україна перетворилась в ОРДЛО, контрольовану ними, і це привело в такий тваринний стан людей, що стається, коли перестають працювати закони. І це було в 90-х, це відбувається в ОРДЛО. Путін хоче такий хаос сіяти в Україні. Нас заспокоюють, кажуть що все добре, я в це не вірю. Тому поки мобілізації нема, я приїхав сюди, щоб поспілкуватись з глядачем», — сказав на завершення ефіру Олег Сенцов.

Читайте також: Загострення на Донбасі — на платформах Суспільного триває інформаційний марафон

Нагадаємо, Українське радіо Вінниця — частина Суспільного мовлення Вінницької області. Разом із регіональним телеканалом UA: ВІННИЦЯ та загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: