Диверсії й загрози з Придністров’я: телеміст Суспільного Вінниця — Одеса

Диверсії й загрози з Придністров’я: телеміст Суспільного Вінниця — Одеса

21 лют. 2022

Команди Суспільного Вінниці й Одеси у форматі телевізійного мосту проаналізували ситуацію на кордоні України з невизнаним Придністров’ям. Чи є загроза вторгнення звідти, на що здатні російські «миротворці» і як захищені кордони з боку України — ці питання з журналістами Суспільного обговорили начальник Могилів-Подільського прикордонного загону ім. Героя України В’ячеслава Семенова Сергій Соколовський та військово-політичний оглядач Олександр Коваленко 18 лютого у проєкті «Сьогодні. Головне».

«Вінниччина та Одещина мають спільний кордон із Придністров’ям. Це невизнана республіка де розташовані військові частини РФ. У форматі телемосту ми з колегами розбиралися, чи готові наші прикордонники до дій у нестандартних ситуаціях та чи можлива взагалі загроза з боку ПМР. Важливо, щоб наша аудиторія була максимально поінформована та розуміла, яка наразі ситуація на південному кордоні держави», — каже продюсер Суспільне Вінниця Віктор Мозалевський.

Читайте також: «Вся країна»: Артем Михайлов розповів Українському радіо про участь у Революції Гідності

У Вінницькій студії працював ведучий Олександр Василишин, в Одеській — Михайло Кушнір.

Команда Суспільного Вінниці підготували відеоматеріал про роботу прикордонників на міжнародному пункті пропуску «Болган». Коментуючи відео начальник прикордонного загону Сергій Соколовський зазначив: «Воєнної загрози з боку Придністров’я станом на зараз (18 лютого — ред) ми не спостерігаємо. Це і за даними розвідки, і від наших прикордонних нарядів, які несуть службу на кордоні. Ситуація контрольована. Ми посилили свої підрозділи й перейшли на посилений варіант охорони державного кордону».

Про чисельність так званого «російського миротворчого контингенту», військові склади та проблемні моменти кордону України з невизнаним Придністров’ям розказав військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. Він зазначив, що на сьогодні миротворчий контингент російських підрозділів офіційно складає 1500 осіб, але там є серйозна група «спеців у штатському» і біля 7 тисяч  — воєнізовані формування ПМР. У воєнному аспекті зараз це мала загроза для окупації Одеської області, але цього достатньо для диверсійної діяльності.

Проблемним питанням цього прикордоння, на думку експертів, є білі плями українського інформування.

«Важливо не тільки говорити про те, що необхідно забезпечити українським інформуванням прифронтову зону окуповані території Донецької і Луганської областей, підсилити Крим, але й думати про ті регіони у складі України де відсутня інформаційна українська підтримка», — сказав Олександр Коваленко.

Цю думку підтримав і голова Окнянської об’єднаної громади Олег Бєлоус: «На кордоні люди слухають придністровське і молдавське радіо й телебачення. І в людей у підсвідомості виникають проблеми в розумінні, що робиться у державі й до чого це може привести».

«Російські пропагандисти минулого року вже здійснювали комплекс інформаційно психологічних операцій по дискредитації України, — зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. — Вони розповсюджували інформацію і про вторгнення України в Придністров’я, деякі з учасників цієї групи перебувають в розшуку України».

Також в ефірі йшлося про незаконні перетини кордону, військові склади у Ковбасному (Придністров’я), проблемні моменти захисту українського кордону, диверсійні загрози, інформаційний аспект прикордоння.

Відео ефіру можна дивитись на сайті Суспільне Вінниця.

Нагадаємо, Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. У Вінницькій області — це телеканал UA: ВІННИЦЯ і  Українське радіо Вінниця

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: