Прем’єра на UA: ВІННИЦЯ: «Покоління (без) війни» 一 як передавали пам’ять про Другу світову війну

Прем’єра на UA: ВІННИЦЯ: «Покоління (без) війни» 一 як передавали пам’ять про Другу світову війну

17 лют. 2022

Цієї неділі, 20 лютого, о 12:00 опісля загальнонаціональної хвилини мовчання на UA: ВІННИЦЯ відбудеться телевізійна прем’єра документального фільму про те, як передавали сімейну пам’ять про Другу світову війну — «Покоління (без) війни». Це історії нащадків ветеранів, які воювали у лавах Червоної армії або ОУН та УПА, й про те, як пам’ять про минуле впливає на нас зараз.

Читайте також: Суспільне запрошує на передпоказ документального фільму «Покоління (без) війни»

«Україна знову перебуває в ситуації, коли їй необхідно говорити про війну як на рівні національної пам’яті, так і на рівні пам’яті родинної. Ми прямо зараз маємо можливість закладати і передавати правдиві повідомлення собі та своїм нащадкам в майбутньому. І чому це так важливо робити — розказано в цьому проєкті на прикладі історій різних сімей», — говорить генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрєй

«Про Другу світову війну зазвичай говорити не хотіли або не могли. А те, що сказали, не все встигли осмислити. Герої у фільмі аналізують як відбулася передача пам’яті про Другу світову війну у їхніх сім’ях між поколіннями», — говорить керівниця проєкту від Суспільного Ольга Кутишенко.

Читайте також: Уміти критично мислити — на «Ранку на Суспільному» говорили про необхідні навички сучасної людини

Героями фільму стали онук київського підпільника Дмитро Стембковський, онук ветерана УПА і підпільниці ОУН Данило Саламін, дочка ветерана УПА і підпільниці ОУН Дарія Саламін, нащадок ветеранів Червоної армії Анатолій Родіонов, онука ветеранів Червоної армії Ірина Рева. Експертка стрічки — доцентка кафедри культурології Українського католицького університету Ірина Старовойт.

Зйомки проєкту відбувалися в Галузевому державному архіві Служби безпеки України (Київ), Дніпропетровському національному історичному музеї імені Дмитра Яворницького (Дніпро), Львівській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Романа Іваничука та Національному музеї «Тюрма на Лонцького» (Львів). 

Онлайн телепрем’єру можна переглянути на сайтах регіональних філій Суспільного

Напередодні прем’єри, 18 лютого о 17:00 у телецентрі «Олівець» (м. Київ, вул. Юрія Іллєнка, 42, 10-й поверх, каб. 1001) відбудеться передпоказ документального фільму «Покоління (без) війни». Зареєструватися на подію можна за посиланням. На передпоказ запросили героїв та команду, яка творила «Покоління (без) війни». Після перегляду фільму відбудеться обговорення разом з учасниками події. 

Нагадаємо, Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. У Вінницькій області — це телеканал UA: ВІННИЦЯ і  Українське радіо Вінниця

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: