«Досвід наших громад почули на всеукраїнському рівні», — Юлія Шипунова про перемогу у всеукраїнському конкурсі

«Досвід наших громад почули на всеукраїнському рівні», — Юлія Шипунова про перемогу у всеукраїнському конкурсі

9 гру. 2021

8 грудня оголосили імена переможців щорічного Всеукраїнського конкурсу журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади» 2021 року. У номінації «Радіоматеріал» перемогу отримала журналістка Українського радіо Вінниця Юлія Шипунова з програмою «Гнівань — місто, яке прагне до енергонезалежності», авторський проєкт «Євростандарт».

Читайте також: Стамбульська конвенція — коли ратифікують в Україні: шукаємо відповіді в програмі Українського радіо Вінниця

Під час онлайн-церемонії заступник Голови Офісу Ради Європи в Україні, Вахаг Мурадян зазначив:

«Рада Європи багато уваги приділяє роботі зі ЗМІ. Вважаємо, що це дуже важливо, бо журналісти не просто допомагають висвітлювати хід реформи — пишучи про розвиток місцевого самоврядування, вони документують історію успіху країни».

Цього року члени конкурсної комісії оцінили 274 роботи від регіональних журналістів, 11 з них отримають нагороди. 

Юлія Шипунова поділилась з нами своїми думками про висвітлення децентралізаційних змін у регіонах.

Про децентралізацію

З темою децентралізації я працюю ще з тих пір коли не було такого терміну «децентралізація». Були ініціативи громад, ще 10 років тому їх лобіювали наші вінницькі громадські організації. Згодом, коли запустилася реформа, хотілося дізнатися, як це працює. Тому робили багато ефірів про процеси децентралізації. Зазвичай люди все сприймають через призму того, як їм зручно, а під час реформування не може бути зручно одночасно всім. Зміни приходять з якимось періодом. Ми розповідали, що відбувається, було багато дзвінків і фідбеків. А проблеми в наших громадах залишаються і не завжди їх можна вирішити на центральному рівні, частіше треба працювати на місцях.

Про «Євростандарт»

Програмі «Євростандарт» вже чотири роки. Це щотижневий десятихвилинний проєкт не тільки про децентралізацію. Я закладала в ідею висвітлення практик територіальних громад, розповіді про напрацювання, новації, ініціативи, порівняння підходів до вирішення певного питання. Наприклад, утилізація твердих побутових відходів чи збирання сміття — як це вирішується у європейських країнах, як соціалізують людей з інвалідністю в Польщі, Німеччині, яку освіту можуть отримати люди поважного віку за кордоном. Що стосується децентралізації, то ті програми які ми готуємо у межах «Євростандарту», це позитивні практики маємо вже історії розбудови Іллінців, як територіальної громади, Студеної, Гнівані і не тільки. Програма про Гнівань і перемогла у всеукраїнському конкурсі журналістських робіт.

Чому про Гнівань

З тих грантових проєктів, які зараз відбуваються у територіальних громадах —  гніванський наймасштабніший у Вінницькій області. Європейські інституції підтримали Гнівань практично на мільйон євро. Завдяки цьому місто змогло енергомодернізувати дитячі садочки. Зазначу, в таких проєктах є умова співфінансування, 20-30% має виділити громада. На Вінниччині є приклади коли громада відмовилася фінансувати проєкт який донори пропонували фінансово підтримати. У «Євростандарті» я пропоную і порівняти історії, і почути досвід, щоб, можливо, щось запозичити собі.

Про спільну роботу

Громадські організації, самоврядці, громада — будь-які проєкти не вирішуються одноосібно, має бути комплексна робота, якщо вона є, то й результат є. Зараз багато інформації про можливості. Багато пропозицій від різноманітних фондів: міжнародних, місцевих, всеукраїнських. Коли я роблю програму про вдалий проєкт, завжди питаю головного спікера: «що ви порадите тим, хто хоче це робити, з чого починати»

Про перемогу в конкурсі

Мені приємно, що програму помітили. Приємно, що про досвід наших громад почули на всеукраїнському рівні. Приємно, що мінрегіон зацікавлений у форматі конкурсу для регіональних ЗМІ, бо в територіальних громадах є позитивні історії, класні проєкти і я вважаю, що про це треба говорити.

Зазначимо, Всеукраїнський конкурс журналістських робіт «Реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади» реалізує Мінрегіон за підтримки підтримки Ради Європи, ГО «Інтерньюз-Україна» та Координатора проєктів ОБСЄ в Україні. Вперше він відбувся у 2017 році.

Слухати ефір Українського радіо Вінниці можна й онлайн на сайті філії.

Нагадаємо, Сьогодні Українське радіо — найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни.  Українське радіо Вінниця має щоденні регіональні врізки у цій мережі  —  з 12:10 до 13:00 та з 17:10 до 18:00.  

Слухайте нас у Вінниці на 88,6 FM,  у Ободівці на 105,1 FM, Гайсині — 102,5 FM, Іллінцях — 107,5 FM, Крижополі — 106,7 FM, Могилеві-Подільському — 104,2 FM, Мурованих Курилівцях — 106,1 FM, Немирові — 102,0 FM, Тульчині — 105,5 FM, Чернівцях — 102,4 FM, Чечельнику — 107,5 FM , Ямполі — 101,8 FM або онлайн на сайті UA: ВІННИЦЯ.

Фото decentralization.gov.ua і Суспільне Вінниця