Про домашнє насильство — радіоміст Вінниця-Житомир у проєкті Українського радіо «Вся країна»

Про домашнє насильство — радіоміст Вінниця-Житомир у проєкті Українського радіо «Вся країна»

30 лис. 2021

30 листопада у проєкті Українського радіо «Вся країна» в форматі міжрегіонального радіомосту говорили про всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства». Яку допомогу можуть отримати люди, що зазнали насильства, куди звертатись у разі потреби та як убезпечити себе — ці питання обговорювали у студіях Суспільного радіо у Вінниці та Житомирі. В ефірі працювали журналісти Юлія Шипунова та Наталія Кулініч. Модерувала розмову Ольга Молоцька. Керівниця проєкту — Юлія Шелудько.

Читайте також: «Цей проєкт народив у мені почуття вдячності та шани», — Віта Приймак про «Покоління. Паралелі»

У студію Українського радіо Вінниця запросили представницю ГО «Джерело Надії» Яніну Кравченко та керівницю відділу зв’язків із громадськістю Управління Патрульної поліції у Вінницькій області Олену Вотякову



За словами речниці Нацполіції області Анни Олійник, від початку року офіційно жертвами домашнього насилля в Вінницькій області стали 8680 жінок, 1741 чоловіків та 500 дітей. Протягом останніх років кількість звернень до служб та поліції щодо домашнього насильства зростає. Але пов’язано це не зі збільшенням кількості випадків насильства, а насамперед зі збільшенням довіри до органів влади.
В ефірі прозвучала інформація про те, що на Вінниччині створять мережу спеціалізованих служб на місцях для підтримки тих, хто постраждав від насильства. За словами першої заступниці голови ОДА Наталії Заболотної, область отримала 19 млн грн, тож у регіоні створять 11 спеціалізованих служб: 2 притулки, 3 мобільних бригади, один денний центр соціально-психологічної допомоги постраждалим та 5 служб первинного соціально-психологічного консультування. Крім цього, на Вінниччині діє обласна безоплатна телефонна «Лінія довіри» з питань запобігання та протидії домашньому насильству, торгівлі людьми та дискримінації за ознакою статі — 0 800 75 04 75. В регіоні працює притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.
«Я особисто знаю жінок, які звертались по допомогу до поліції, звертаються і до нас люди, вони більш обізнані, більш сміливі менше соромляться поділитись своєю ситуацією, зазначила представниця ГО «Джерело Надії» Яніна Кравченко. Основна наша функція — це здійснювати перенаправлення, ми тісно співпрацюємо з усіма службами. Ми ділимось своїми знаннями, проводимо тренінги. Сила протидії домашньому насильству в єдності».
Керівниця відділу зв’язків із громадськістю Управління Патрульної поліції у Вінницькій області Олена Вотякова відмітила, що не завжди жертва насильства знає, що може скористатись цією допомогою і де її шукати. За словами Олени Вотякової найчастіше від насильства потерпають саме жінки, хоч є випадки насильства і проти чоловіків, і дітей. Важливо, щоб люди, які потрапили у кризову ситуацію не виправдовували своїх кривдників.
«Якщо потерпіла чи потерпілий знаходиться у постійній ситуації насильства, він виправдовує свого кривдника коли приїздить поліція, сказала керівниця відділу зв’язків із громадськістю Управління Патрульної поліції у Вінницькій області Олена Вотякова. Буває, навіть під час активної фази конфлікту, з ознаками побиття на обличчі, тримають за руки поліцейських — “не чіпайте мого чоловіка”... Іноді відсутність фактування випадків насильства впливає на визначення місця проживання дитини».
Говорили і про те, які обмеження можна законно застосувати до кривдника. Йшлося про тимчасові заборонні приписи терміном на 10 діб, коли кривдника позбавляють права перебувати у місці разом з постраждалою людиною, навіть, якщо вона залишається у квартирі, що належить кривднику. Є приписи і на довший термін, на пів року, його накладає суд. І саме суд вирішує, де може перебувати потерпілий чи потерпіла.
«Кризові кімнати, психологічна допомога, безоплатний юридичний супровід можуть допомогти людям, що відчули насилля, головне, знати куди треба звертатись і що треба зробити, щоб законно відстояти свої інтереси, коментує редакторка Українського радіо Вінниця Юлія Шипунова. — Саме тому ми і говоримо про це в наших ефірах, озвучуємо телефони гарячих ліній і запрошуємо експертів для роз’яснень. А міжрегіональні радіомости дають змогу нашим слухачам порівняти інформацію з двох регіонів, виокремити те, що може стати в пригоді у будь-якому місті України».

Про ситуацію на Житомирщині та шляхи подолання проявів насильства у всіх сферах життя зі студії Українського радіо «Житомирська хвиля» розповіли Ольга Юрченко, директорка Житомирського міського центру соціальних служб Житомирської міської ради та Марія Зуб, керівниця сектору протидії домашньому насильству управління патрульної поліції у Житомирській області.

У вересні Житомир став одним із двох українських міст, де стартував проєкт підвищення якості медико-соціальної допомоги у сфері психічного здоров’я, реалізований спільно із польськими партнерами. Також у місті запрацював денний центр соціально-психологічної допомоги тим, хто постраждав від домашнього насильства та або насильства за ознакою статі.

«На сьогодні денний центр соціально – психологічної допомоги є стартовим майданчиком для функціонування кризової кімнати. Це грантовий проєкт, який надав можливість отримати гарне приміщення, провести ремонтні роботи та облаштувати кімнату усім необхідним. Ми отримуємо методичну допомогу, беремо участь у тренінгах. Дуже важливо надавати комплексну допомогу жертвам домашнього насильства, беручи до увагу психологічні та юридичні колізії, в які потрапляє людина. Таку допомогу ми вже надаємо», — розповіла директорка Житомирського міського центру соціальних служб Ольга Юрченко.

Керівниця сектору протидії домашньому насильству управління патрульної поліції у Житомирській області Марія Зуб, наголосила, що поліція не є каральним органом у питаннях домашнього насильства. Патрульні виступають як партнери та намагаються взаємодіяти з усіма учасниками.

За словами Ольги Юрченко, на кінець листопада, зафіксовано у Житомирі 201 повідомлення про випадки домашнього насильства, з яких 37 звернень – про насильницькі дії у присутності дітей. 97% осіб, які чинять домашнє насильство, здійснюють протиправні дії знову.

Нагадаємо,  Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. У Вінницькій області — це телеканал UA: ВІННИЦЯ і  Українське радіо Вінниця. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: