Журналісти Суспільного Вінниці приєднались до написання Радіодиктанту національної єдності

Журналісти Суспільного Вінниці приєднались до написання Радіодиктанту національної єдності

9 лис. 2021

9 листопада, у День української писемності та мови, команда Суспільного Вінниця приєдналась до написання XXI Радіодиктанту національної єдності. У цей день тисячі українців щороку беруть участь у флешмобі й приєднуються до події по всьому світу. Суспільне готувалось впродовж місяця працівники перевіряли свої знання орфографії і пунктуації, створювали тематичні спецпроєкти для слухачів, читачів і глядачів, ділились оновленими правилами правопису.

Читайте також: Як писати за новим правописом — у спецпроєкті «ПРОмова» від Суспільного

Віктор Мозалевський

«Цього року ми писали Радіодиктант дотримуючись карантинних вимог кожен у своєму кабінеті. Цікаво було перевірити свої знання, відчути текст Андруховича “на  слух”, якщо хочете зловити хвилю всесвітнього українського флешмобу. Увесь світ разом з нами писав українською мовою. Звісно, не всі стануть офіційними переможцями, та і не всі, мабуть, надішлють свої роботи на перевірку. Але хтось поповнить свій словниковий запас, хтось сміливіше говоритиме українською у повсякденному житті, хтось задумається, що час таки вивчити цю мову. І це добре», коментує продюсер Вінницької філії Суспільного Віктор Мозалевський.

Приєднались до флешмобу і новинарі Вінницької філії.

Юлія Бараболя

Перевіряли свої знання і журналісти Українського радіо Вінниця.

Ольга Зайцева

«Якщо говорити про традицію написання Радіодиктанту, то для мене це своєрідний тренд, який ніколи не вийде з моди. Грамотність для нас це відповідальність перед нашою аудиторією, перед нашими читачами та підписниками. Завжди заглядаємо у словник, радимось, перевіряємо себе, аби тримати рівень, каже шеф-редакторка новин Суспільного Вінниця Ірина Вдовиченко. Для мене особисто написання диктанту ще зі школи є викликом. Краще давалось написання творів. Цьогоріч, як на мене, диктант автор читав зашвидко, тому не могла зосередити увагу на пунктуації».

Ірина Вдовиченко

Нагадаємо, цього року писав і читав диктант Юрій Андрухович.Час для надсилання готового тексту — астрономічна доба. Роботи прийматимуть онлайн та офлайн. Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада. Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@ukr.radio. Текст диктанту оприлюднять на сайті Українського радіо 11 листопада об 11:00.  Після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть. 

Для зручності організатори підготували електронну форму для отримання робіт, щоб можна було надіслати диктант за допомогою будь-якого гаджета. Її оприлюднять на сайті ukr.radio 9 листопада.

Усі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія. Роботи, написані без помилок, отримають подарунки від партнерів проєкту. Результати оголосять упродовж 1–2 місяців, залежно від кількості отриманих листів. 

Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. У Вінницькій області — це телеканал UA: ВІННИЦЯ і  Українське радіо Вінниця. Щомісяця Суспільне дивляться, слухають і читають понад 13 млн українців.

Оперативні новини регіону шукайте на діджитал-платформах: