«Ринок землі» — міжрегіональний радіоефір Суспільного у Вінниці, Одесі й Черкасах

«Ринок землі» — міжрегіональний радіоефір Суспільного у Вінниці, Одесі й Черкасах

3 лис. 2021

3 листопада о 17:20 на хвилях Українського радіо Вінниця розкажуть про стан ринку землі у Вінницькій, Черкаській та Одеській областях. До підготовки міжрегіонального ефіру долучились журналісти регіональних команд Українського радіо з цих регіонів. Ініціювала проєкт Вінницька філія Суспільного.

«Ми шукали відповіді на питання, як можна розпорядитися своїми земельними паями — віддати в оренду чи продати? Хто проводить оцінювання землі і як громади можуть вчинити зі своєю землею, зазначає продюсер Вінницької філії Суспільного Віктор Мозалевський. Ставимо собі за мету висвітлити досвід кількох регіонів, щоб ширше показати алгоритми дій для тих людей, хто не може чи не хоче обробляти свою землю. Можливо, допомогти нашим слухачам краще зорієнтуватись у земельному законодавстві або, навіть, заохотити врахувати “земельні можливості” у стратегії розвитку громад».

Читайте також: До захисту відібрали 111 проєктів «Створюй із Суспільним», серед них 7 із Вінниці

Ситуацію на ринку землі в Одеській області запросили обговорити директорку департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА Аллу Стоянову. Від Українського радіо Одеса включення вестиме редакторка Діана Попкова.

«Намагаємося збагнути, чому динаміка продажу землі в нашій області нижча за інші регіони. Цьогоріч Одещина зібрала рекордний врожай зернових, однак два попередні роки фермери завершували у збитках, завданих посухою. Очільниця департаменту агрополітики Алла Стоянова вважає, що через такий несприятливий клімат сільське господарство на півдні області стає ризиковим бізнесом, і за цих умов маємо одну з найвищих в країні нормативно грошових оцінок 1 га землі — зокрема, це відлякує покупців. З посадовицею поговоримо, як можна змінити це, і який досвід можна перейняти в інших областей», каже Діана Попкова.

Ексклюзивно директорка департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОДА Алла Стоянова повідомила Українському радіо Одеса, що вже звернулися до уряду та профільного комітету Верховної Ради для перегляду методики оцінювання земель, оскільки вона застаріла і не враховує особливості сучасного стану клімату та ґрунтів на Одещині. Зокрема, про це йтиметься під час включення Одеської редакції у міжрегіональний ефір.

З Черкаської суспільної радіостудії включатиметься редактор Українського радіо Рось Іван Лила.

«У черкаській студії будемо говорити не тільки про можливості продажу, оренди земель сільськогосподарського призначення громадянами. Також зосередимо увагу на тому, як інші учасники земельних відносин, а це підприємці та територіальні громади можуть розпоряджатися цими землями, що чекає учасників земельних торгів найближчим часом. Адже з 1 січня 2024 року таку можливість купувати сільськогосподарські землі у приватних власників матимуть юридичні особи, тоді також зросте обмеження купівлі для всіх учасників до 10 тисяч гектарів, коментує Іван Лила. Також для нас корисний досвід Одеської та Вінницької областей щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Спробуємо з’ясувати чим земельні процеси відрізняються в цих регіонах у порівнянні з Черкащиною».

За словами виконувача обов’язків начальника головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Дмитра Мироненка, на сьогодні продажу приватних ділянок через аукціон у Черкаській області ще не було. Організаторами земельних торгів з продажу прав оренди сільгосппідприємцям земель комунальної власності є територіальні громади. Вони не поспішають вчиняти якісь дії із землею, очевидно, ще вивчають земельне законодавство й механізм продажу прав оренди земельних ділянок завдяки електронним аукціонам. 

«Станом на кінець жовтня Чигиринська міська територіальна громада виставила 16 лотів для продажу прав оренди, Уманська міська територіальна громада – 5 лотів і Сагунівська територіальна громада – 1 лот. Перший такий електронний аукціон у Черкаські області відбудеться 26 листопада», каже Дмитро Мироненко.

Модерувати розмову про ринок землі зі студії Українського радіо Вінниця буде редактор Олександр Блажко. Розповісти про землі Вінницької області він запросив директора державного підприємства «Вінницький науково-дослідний та проєктний інститут землеустрою» Ярослава Ярославського.

«У зв’язку з відкриттям ринку землі на Вінниччині, активізувався продаж земельних ділянок (паїв) фізичними особами. Ми спробуємо дізнатися які земельні ділянки виставляються на земельні торги, чи беруть у них участь новостворені громади та наскільки може зрости вартість земельних наділів після продажі через аукціон, каже Олександр Блажко. Наші експерти допоможуть з’ясувати, що враховується при формуванні нормативно-грошової оцінки землі та за яких умов вона може змінюватись».

Слухати ефір Українського радіо Вінниця можна й онлайн на сайті філії, або потім переглянути запис на ютуб-каналі Суспільне Вінниця. Черкащани міжрегіональний проєкт зможуть почути у програмі «Тема дня» 4 листопада о 17:25 на хвилях Українського радіо Рось. Згодом про досвід впровадження ринку землі у трьох регіонах розкажуть і одеським радіослухачам.

Нагадаємо, Сьогодні Українське радіо — найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни.  Українське радіо Вінниця має щоденні регіональні врізки у цій мережі  —  з 12:10 до 13:00 та з 17:10 до 18:00.  

Слухайте нас у Вінниці на 88,6 FM,  у Ободівці на 105,1 FM, Гайсині — 102,5 FM, Іллінцях — 107,5 FM, Крижополі — 106,7 FM, Могилеві-Подільському — 104,2 FM, Мурованих Курилівцях — 106,1 FM, Немирові — 102,0 FM, Тульчині — 105,5 FM, Чернівцях — 102,4 FM, Чечельнику — 107,5 FM , Ямполі — 101,8 FM або онлайн на сайті UA: ВІННИЦЯ.