Програму «Покоління. Паралелі», відібрану на «Створюй з Суспільним», показали військовим

Програму «Покоління. Паралелі», відібрану на «Створюй з Суспільним», показали військовим

1 жов. 2021

Бійцям 59 окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка показали серію проєкту «Покоління. Паралелі» й розповіли про національно-визвольні змагання. 

«59 окрема мотопіхотна бригада носить ім’я нашого земляка Якова Гандзюка, командувача 1-го Українського корпусу за часів УНР, розповідає продюсер Вінницької філії Суспільного Віктор Мозалевський. Полковник Російської імперії обрав Україну і поплатився за це життям. У одній із серій проєкту “Покоління. Паралелі” розкажуть про цього офіцера, розкажуть і про сьогоднішніх захисників України, що служать у бригаді імені Якова Гандзюка. Сьогодні ми показали один епізод телепроєкту, почули відгуки про програму від військових, побачили їхні зацікавлені очі і це мотивує»

Про національно-визвольні змагання 1917-1921 років, зокрема на Вінниччині, розповів керівник Центрального територіального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко. Він навів приклади маніпуляцій і технологій, які Росія використовувала сто років тому і якими користується у сьогоднішній війні. Військовий історик зазначив, що українці змагались за відновлення Незалежності протягом останніх ста років.



«В 1991 році у нас, направду, була лише відновлена Незалежність і навіть Левко Лук’яненко, один із авторів Акта проголошення незалежності України, на цьому наголошував», зазначив Богдан Галайко.

Саме тяглість боротьби за українську державність і показує проєкт «Покоління. Паралелі».

«Війна супроти України тривала і сто років тому. З тими самими гібридними методами, маніпуляціями, з використанням інформаційної складової. Все це дуже якісно показано в проєкті: з якими труднощами стикалися українці сто років тому, як працювали ворожі спецслужби, як працював маховик інформаційної кампанії ворожої сторони. Сьогодні це надзвичайно важливо розуміти в умовах того, що вже восьмий рік триває російсько-українська війна. Щомісяця ми маємо бойові втрати наших хлопців на фронті. Щоб змінювати нашу країну в майбутньому, розуміти куди ми маємо йти, щоб не повторювати тих помилок, які були у минулому в нашій історії  нам треба точно добре знати, що відбувалось і надзвичайно важливо показувати сторінки визвольних змагань», каже Богдан Галайко.

Сто років тому за Україну боролись багато вінничан. Серед них Іван Трейко, Яків Шепель, Яків Гальчевський, Яків Гандзюк.


«Коли ми на сході України виконуємо завдання, раніше про нас казали, що приїхала 59-та, а цього року ми вже чули по перехватах “приїхали гандзюківці”, розповідає підполковник Володимир Печенюк. Коли нашій бригаді присвоїли ім’я Якова Гандзюка, інформації про нього було дуже мало. Солдатам і командирам цікаво дізнатися хто він і чого його іменем називається бригада. Ми шукаємо інформацію з історичних джерел, нам розповідають про Якова представники Ради ветеранів ЗСУ, ми тримаємо контакт з онукою героя, яка проживає в селі Багринівці. Нещодавно представники нашої бригади були учасниками відкриття пам’ятної дошки на місці розстрілу Якова Гандзюка у Києві, тепер це територія ліцею імені Богуна. Проєкт “Покоління. Паралелі”  ми обов’язково подивимось».

Читайте також: Регіональні проєкти — на новому ютуб-каналі «Суспільне Країна»

Нагадаємо, проєкт «Покоління. Паралелі» було обрано для реалізації на конкурсі «Створюй з Суспільним» у 2020 році. Знімає його команда під керівництвом Віти Приймак. В ефір уже вийшло три серії, дивитись програму можна щонеділі о 21:00 на телеканалі UA: ВІННИЦЯ і всіх регіональних телеканалах Суспільного, або онлайн на сайті. Також після ефіру всі серії проєкту можна переглянути на ютуб-каналі Суспільне Вінниця.

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення. На Вінниччині це телеканал UA: ВІННИЦЯ та Українське радіо Вінниця.