Як Суспільне розвиває культуру подкастів в Україні — результати, плани, тренди

Як Суспільне розвиває культуру подкастів в Україні — результати, плани, тренди

1 жов. 2021

Від контрабанди на Закарпатті та утисків незгодних в окупованому Криму до історії 90-х у Харкові та урбаністики у Полтаві — з червня Суспільне розвиває подкасти в Україні. За цей час запустилося 9 національних та 17 регіональних проєктів, які загалом набрали понад 80 тисяч прослуховувань. Найпопулярнішими з-поміж них стали «Наші 30», «Справа 25», «Виклик», «Емоційний інтелект» та «Суспільне розслідування».

30 вересня, у Міжнародний день подкастів, автори розповідають про досвід Суспільного в роботі з цим форматом та про нові проєкти, які готуються. 

Читайте також: 46% коментарів експерток: Суспільне Новини — лідер у дотриманні гендерного балансу

Слухати подкаст «Справа 25» можна на Google Podcasts, SoundCloud, Anchor, Radio Public, Pocket Casts

«Справа 25»

За словами продюсера подкастів на Суспільному Тараса Ібрагімова, подкасти сьогодні не просто світовий тренд в інформаційному мовленні, а можливість донести важливу тему багатьом людям у зручний для них спосіб. Зокрема історію про найбільший кримінальний процес над 25-ма політв’язнями в окупованому Криму — «Справа 25». Автори — журналісти Альона Савчук і Тарас Ібрагімов.

«Фокус на окупованих територіях, особливо на темі порушення прав людини, для нас дуже важливий. Ми чітко розуміли ще на старті — подкасти про окуповані Крим та Донбас мають звучати максимально виразно. “Справа 25” — це спостереження за найбільшим політично мотивованим судовим процесом у режимі реального часу. Епізод за епізодом ми формуємо і, головне, документуємо хроніку тих злочинів, які вчиняє Росія щодо корінного народу Криму — кримських татар, — розповідає співавтор проєкту Тарас Ібрагімов. — У подкасті можна почути думки різних сторін: політв’язнів та їхніх адвокатів, з іншого боку — слідчих, прокурорів, суддів. Завдяки такому формату ми знайшли зовсім нову аудиторію, будемо чесними, для доволі нішевої та не завжди популярної у суспільстві теми».

Саме подкаст «Справа 25», створений у співпраці з IZONE Media, увійшов до лонг-листа національної премії «Високі стандарти журналістики 2021» від Детектора Медіа у номінації «Якісний регіональний/нішевий медійний проєкт».

Також «Справа 25-ти» та ще три подкасти Суспільного — «Наші 30», «Виклик» та шестисерійний аудіосеріал-розслідування «Дрогобич 101/1» — номіновані на здобуття першої премії для подкастерів у різних жанрах «Слушно» від MEGOGO. 

Слухати подкаст «Дрогобич 101/1» можна на Apple Podcasts Preview, SoundCloud, Аnchor, Spreaker, Deezer

«Дрогобич 101/1»

Перший в Україні подкаст-розслідування «Дрогобич 101/1» створили на основі фільму команди розслідувачів Суспільного Інни Білецької, Алли Садовник, Дмитра Бондаря та Олександра Стратонова. У 2020 році документальний фільм потрапив до шортлиста Національного конкурсу журналістських розслідувань, а нині подкаст номінований на премію «Слушно».

У проєкті досліджують трагедію обвалу будинку у Львівській області — його причини та наслідки, а також загрози, перед якими опинилися українські «хрущовки».

«Історія, яку ми розповіли у фільмі “Дрогобич 101/1”, доволі драматична, з великою кількістю персонажів, біль яких відчуваєш. Оскільки до цього я багато років слухав різноманітні наративні подкасти (переважно англійською), запропонував колегам перенести нашу історію в формат аудіо. Тим паче на той момент подібного контенту українською не було, і це був свого роду виклик для нас, — зазначив співавтор подкасту та режисер фільму Олександр Стратонов. — Щоб передати образи без жодної візуальної складової, лише за допомогою аудіо, ми використали багато фонових звуків: не лише голоси наших героїв, а й шуми, які їх оточують. І, звісно ж, музичне оформлення, яке мало передавати атмосферу подій і настрою. Без картинки було набагато складніше цього досягти, але, мені здається, нам це вдалося».

«Дрогобич 101/1» став частиною подкаст-проєкту «Суспільне Розслідування», де команда розслідувачів Суспільного розказує про системні проблеми, з якими стикається кожен з нас — надзвичайні ситуації, нещасні випадки та навіть убивства, причиною яких є корупція і безвідповідальність.

Регіональні подкасти

Про життя в різних куточках України, їхніх незвичайних мешканців та події, які змінили історію, розповідають у подкастах й регіональні філії Суспільного.

Слухати подкаст «Вулиця шумить» можна на Apple Podcasts, Google Podcasts, Sound Cloud, Anchor, Pocket Casts, RadioPublic

Зокрема над створенням подкасту «Вулиця шумить» у Рівному  — про появу перших речей, які вплинули на історію міста, працюють фахівці діджитал-команди Рівненської філії Суспільного Дмитро Хитрий та Анастасія Бачук.

«Через обраний формат розповідаємо рівнянам про те, що у нас є історія, хоч мало збереглося матеріальних пам’яток, що слугують доказом цього. Але наші вулиці наповнені цікавими фактами минувшини. Найбільшим відкриттям для мене, наприклад, стала династія князів Любомирських, яка володіла нашим містом. Найбільше нашим слухачам "зайшов" епізод про театр із цікавими фактами та коментарями, зокрема працівників театру, — розповіла фахівчиня діджитал-підрозділу Суспільного у Рівному Анастасія Бачук. — Для прослуховування подкастів також використовуємо ютуб, де маємо найбільше прослуховувань. Наразі з колегою, режисером монтажу Дмитром Хитрим, готуємося до створення розмовного подкасту, де могли б обговорювати з гостями фотографічну культуру, гастрокультуру, фестивальну культуру у Рівному».

Слухати подкаст «АН-26. Історія останнього польоту» можна на Apple Podcasts, Google Podcasts, Sound Cloud

Суспільне Харкова випустило два подкасти — «Місто «Барабашово», який розповідає про утворення, діяльність та вплив на місто одного з найбільших ринків східної Європи, а також «Ан-26. Історія останнього польоту» — документальний подкаст про катастрофу військового Ан-26 під Чугуєвом.

«Першу тему ми обрали такою, бо хотіли зафіксувати момент. Старий-добрий “Барабашово” через кризи, війну, пандемію і конкуренцію з великими новими торговими центрами очевидно втрачає клієнта. Яким пам’ятають базар старожили, як у часи соцмереж змінилася його діяльність та що отримує Харків від такого великого ринку посеред міста — все це ми намагалися розкрити у подкасті, — розповідає керівниця діджитал-відділу Суспільного в Харкові Тетяна Федоркова. — Подкаст про Ан-26 готували до роковин катастрофи. Це збірка спогадів родичів загиблих, їхніх думок і переживань, а також всього, що вдалося з’ясувати слідству про катастрофу та що змінилося у підготовці льотчиків після неї. Цей подкаст набирає дедалі більше прослуховувань. Знаю, що його слухали деякі родичі загиблих. Мати вцілілого курсанта подякувала за делікатність у підході до висвітлення теми. Ми готуємо до виходу ще дві серії. У планах — розмовний подкаст на історичну харківську тематику, яку готує Тетяна Кривоніс у співпраці з Українським інститутом національної пам’яті»

Менеджер по роботі з подкастами на Суспільному Дмитро Афанасьєв підкреслив, що у новому сезоні Суспільне Подкасти представить багато нових проєктів. Зокрема подкаст про ключові спортивні події тижня в Україні та світі, науковий подкаст про психічні розлади, подкаст про людські долі у часи радянських репресій та розмовний подкаст про українських митців. Окрім цього, слухачі традиційно можуть долучитися до улюблених радіо- й телепрограм у вже звичному форматі.

«На жаль, український ринок подкастів помітно відстає від багатьох країн. Тому головним завданням є розширення кола прихильників цього формату за допомогою оригінальних та актуальних проєктів. Саме цим принципом ми керуємось при створенні всіх національних та регіональних подкастів. І сподіваємося, що поступово люди звикнуть слухати подкасти, так само як переглядати стрічки новин у соціальних мережах», — каже Дмитро Афанасьєв.

Зазначимо, у Міжнародний день подкастів Суспільне також запустило телеграм-канал з новинами про українські подкасти, до якого можна приєднатися за посиланням.

З усіма  подкастами Суспільного можна ознайомитися на всіх доступних подкаст-платформах:

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.