«Все залежить тільки від того, наскільки якісна у тебе буде пропозиція», — Ірина Басенко про реалізацію проєкту в конкурсі «Створюй з Суспільним»

«Все залежить тільки від того, наскільки якісна у тебе буде пропозиція», — Ірина Басенко про реалізацію проєкту в конкурсі «Створюй з Суспільним»

27 сер. 2021

У серпні 2021 року Суспільне оголосило чергову хвилю відкритого творчого конкурсу «Створюй з Суспільним». Програми відбираються для реалізації і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного. У Вінниці у попередніх відборах було реалізовано два проєкти: «Нова енциклопедія Поділля»  у 2019-му році та «Роздивись» у 2020-му. Зараз триває робота над проєктом «Покоління. Паралелі», що запланований до трансляції восени 2021-го року. Ми розпитали керівницю проєкту «Роздивись» Ірину Басенко про її досвід у реалізації програми у межах конкурсу «Створюй з Суспільним». 

Читайте також: «Створюй із Суспільним — 2022». Стартує відкритий відбір регіональних телепроєктів

Іро, розкажіть, будь ласка, з чого все почалося?

Влітку 2019 я багато подорожувала, зустрічала цікавих людей, бачила безліч яскравих історій і задумалась про те, що ці історії варто розповідати широкій аудиторії вирішила заснувати сайт про цікавинки України «Диви». Але у сайту не було ресурсу, він вимагав багато часу і тому мої розповіді перейшли у соцмережі. А відео, які ми з колегою Вітою Приймак робили для сайту, залишились — яскраві, динамічні відеоісторії про села і людей області. Ці відео і побачив продюсер Віктор Мозалевський і саме він запропонував нам податися на конкурс «Створюй з Суспільним». Ми подумали, що є шанс більше поїздити по області й розповісти про побачене більшій кількості людей. У нас був уже досвід роботи з відеопрограмами, я мала авторську програму, тому ми вірили у свої сили. Я навіть не мала сумніву, що наш проєкт відберуть для реалізації і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного.

І формат програми «народився» з ваших подорожей?

— Так, і формат я придумала у дорозі. (ред. - усміхається) У нас якраз був фестиваль в селі Стіна, Віта Приймак вже знімала його, а я ще тільки добиралася. В автобусі, за час дороги, придумала концепцію проєкту — надихнули цікаві люди і сама поїздка. Я задумала, що це має бути тревел-шоу з двома ведучими, які змагаються, виконують завдання за відведений час. У Стіну я прибула уже з готовим, на коліні розписаним, концептом, показала його Віті, ми його пропрацювали, потім отримали рекомендації комісії конкурсу «Створюй з Суспільним», і так викристалізувався цикл «Роздивись». Нас, двох ведучих, об’єднав голос Кості Віхрова. Саме його голос у програмі поєднував і оцінював виконання завдань ведучими.

Ви йшли на конкурс уже зі сформованою командою?

— Ми зайшли в проєкт самостійними модульними одиницями. Ми так навчені, що одна людина може і знімати, і монтувати, і чистити звук і кольорокорекцію робити. Ми вміємо все, на початку навіть думали, що справимося самі, але обсяги роботи великі, тому я ще залучала монтажерів й операторів.

«Роздивись» — це дві знімальні групи, які паралельно їздили Вінницькою областю, ми мали потребу у всіх районах (їх на той час було 27) зняти програми, знайти три цікаві точки і через розповідь та виконання завдань ведучою показати їх. Ми мали подвійне навантаження. І тільки під час роботи зрозуміли, який пласт треба підняти. Телевізійна зйомка вимагає або багато часу, щоб назнімати різнопланово і з різних точок, або треба мати у команді три оператори. Я б порадила звернути увагу на оператора, бо він має бути саме з телевізійним баченням і досвідом роботи у телевізійних проєктах.

Які скіли довелось прокачувати?

— Я перед проєктом вивчала сценаристику, працювала над дикцією. Зазвичай, всі ведучі сумніваються у своїй дикції, і я до останнього сюжету тренувалася перед кожним стендапом. Ще ми відчули труднощі з підбиранням одягу, не вистачало стиліста. «Роздивись» — це 12 програм і кожен раз має бути інший одяг, образ, і кожен раз ти їдеш у машині у якийсь дальній район і там треба виглядати достойно. Це не завжди просто, бо треба створювати образ або у дорозі, або на локації, або зранку перед виїздом робити макіяж, візаж, зачіску і щоб все це весь день трималося. Тому і тут потрібні фахівці, якщо є можливість їх залучати — то треба це робити.

Які можливості відкрив вам конкурс «Створюй з Суспільним» ?

— Допоміг повірити у те, що наша робота може вийти на велику аудиторію. Тішить те, що є повтори програми, і її можна часто бачити в ефірі. Приємно, що «Роздивись» відібрали для трансляції на загальнонаціональному телеканалі UA: ПЕРШИЙ, бо це висока оцінка нашої роботи. Нам вдалося повірити в те, що є підтримка від держави, підтримка від Суспільного мовника, підтримка продюсера на місцевому рівні. Ви можете бути просто талановитою командою і вас помітять, допоможуть — ви можете виграти. Це вселяє надію і хочеться брати участь у таких пітчингах. Ми вже маємо досвід і бачимо, що там все залежить тільки від того, наскільки якісна у тебе буде пропозиція.

Як у громадах реагували на вихід програм?

— У нас було кільки видів героїв. Наприклад, бабуся, яка вишиває — до неї туристів до хати не привезеш, але вона може розповісти, як вишиває, може передати колорит регіону. А є, наприклад, барський замок, де активісти хочуть його відроджувати, і вже турклуби роблять туди тури. Хоча на місці замку руїни, але там є люди, що хочуть це змінити. Також під час зйомок формувалася мережа активістів, які нам допомагали — чи з культури, чи з історії, чи музиканти. Ми з ними тримаємо зв’язок, будь-коли вони можуть звернутися до мене, і я можу до них звернутися за консультацією чи допомогою. Велика сила громад — небайдужі люди. Звичайні люди з задоволенням чекали нас, ніхто не ховався, не замикався. Бувало, хворіли, тоді доводилось міняти плани.

Що було найважчим у роботі?

— Найважче координувати двох ведучих, два сценарії, дві різні знімальні групи, стежити, щоб не повторювались завдання. Це було і цікаво, і складно — ми отримали новий досвід. Ще важливо враховувати всі технічні стандарти. Ми їх одразу зрозуміли, вимоги чіткі, але проєкт без правок не обходився. Тому треба знати, що правки забирають багато часу, і їх треба робити оперативно. А ще карантин нас трохи вибив: ми не знали, чи буде локдаун, чи ми зможемо працювати.

Що ви порадили б тим, хто хоче спробувати свої сили у творчих конкурсах Суспільного?

— Потрібно чітко розписати концепцію. Якщо десь в якомусь моменті у вас плаває композиція чи структура — це треба пропрацювати, бо потім на відборі вас запитають про цю болючу точку, і ви не знатимете, що сказати. Треба бачити кожну програму від початку до кінця, розуміти, що вона має нести собою, які цінності, яку мету має і що ви хочете отримати в результаті. 

Поділитесь секретами для вдалої співбесіди?

— З досвіду — треба горіти своїм проєктом, розказувати так, щоб зацікавити тих, хто слухає. Коли ти щирий, проєкт тобі подобається, у тебе горять очі, ти активно комунікуєш — цей запал передається комісії. Треба вірити у свій проєкт і чітко знати чого хочеш.

Чи будете брати участь у новому відборі?

— Цього року оголошено відбір у дуже цікавих напрямах. У мене вже є кілька ідей, я залучатиму додаткових людей, схиляюсь до дослідницького формату. Ідеї поки розкривати не буду, на пітчингу побачите. (ред. - усміхається).

Нагадаємо, телеканал UA: ВІННИЦЯ та Українське радіо Вінниця разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами та регіональними новинами Вінницької області можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Вінниця у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.

Фото авторів проєкту «Роздивись»