Чому комунальну землю для зведення багатоповерхівок у Черкасах віддають за безцінь — розслідування проєкту «Лакмус» на Суспільному

Чому комунальну землю для зведення багатоповерхівок у Черкасах віддають за безцінь — розслідування проєкту «Лакмус» на Суспільному

4 сер. 2021

8 серпня о 19:45 на телеканалі UA: ВІННИЦЯ покажуть четверту серію проєкту журналістських розслідувань «Лакмус». Проєкт реалізували через відкритий конкурсний відбір «Створюй з Суспільним. Розслідування». Всього вийде вісім серій журналістських розслідувань від черкаської команди.

У четвертій серії йтиметься про землю під житлове будівництво в Черкасах, зокрема про черкаський полігон. Підприємство, що має займатися залученням інвестицій, минулий рік закінчило із 300-тисячними боргами. Водночас КП «Черкасиінвестбуд» регулярно укладає інвестиційні угоди, віддаючи елітну землю забудовникам за копійки. Хто стоїть за цим і як із року в рік певним забудовникам вдається майже безоплатно отримувати комунальну землю для зведення багатоповерхівок — дивіться у програмі «Лакмус».

Над випуском працювала команда під керівництвом Єлєни Щепак. Розслідувачі спілкувались із чиновниками та незалежними експертами. Серед респондентів — секретар Черкаської міської ради Юрій Тренкін, заступник міського голови Черкас Віктор Беззубенко, депутатка Черкаської міської ради Надія Івашкова, директор КП «Черкасиінвестбуд» Іван Будяк.  

Журналіст проєкту «Лакмус» Артур Чемирис
 Ведуча програми «Лакмус» Ірина Малюкова

«Найбільша складність під час створення цього випуску полягала в закритості і, певно мірою, непідконтрольності комунального підприємства, — розповідає керівниця проєкту «Лакмус» Єлєна Щепак. — У нас була інформація про те, що землю віддають забудовникам за копійки, аби підтвердити це, нам треба було отримати інвестиційні угоди, які укладає “Черкасиінвестбуд” із забудовниками. Ми писали інформаційні запити, телефонували керівнику КП, писали йому повідомлення. Він ігнорував усі наші намагання отримати документи або принаймні коментар. Зрештою, аби таки достукатися до комунальника, ми зверталися до керівництва міста, депутатського корпусу і лише тиск з усіх сторін дав результат: ми отримали потрібні нам для розслідування документи. Для міста все виявилось навіть більш сумно, ніж ми думали на початку створення розслідування. Землю віддають навіть дешевше, аніж ми очікували. Та детальніше про це — глядачі побачать у нашому розслідуванні».

Нагадаємо, у першій серії проєкту йшлося про зловживання на харчуванні у дитячих садочках. Автори зазначали, що саме небайдужість людей часто є каталізатором для подолання корупції.

У другій серії журналісти-розслідувачі зʼясовували, як виділяють землю учасникам АТО/ОСС

Як у Черкасах ремонтують дороги та тротуари і хто на цьому заробляє — дивіться у третьому випуску програми «Лакмус».

UA: ВІННИЦЯ та Українське радіо Вінниця разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.