Шкільне підприємництво — бізнес чи соціальна ініціатива: проєкт «Вся країна» з Вінниці та Івано-Франківська

Шкільне підприємництво — бізнес чи соціальна ініціатива: проєкт «Вся країна» з Вінниці та Івано-Франківська

26 лип. 2021

26 липня у міжрегіональному радіопроєкті Українського радіо «Вся країна» говорили про приклади шкільного підприємництва у Вінницькій та Івано-Франківській областях. В ефір запросили керівницю проєкту «Зелений стартап у шкільній громаді» Олену Солоїд, директорку Стадницької гімназії Тетяну Черниш та голову ГО «Стан» Ярослава Мінкіна. З гостями спілкувались журналістки Суспільного Ольга Молоцька та Юлія Шипунова.

У Вінницькій студії Українського радіо розповіли про ярмарок з презентацією соціального шкільного підприємства ECO GRAS та його продукції — мікрогрін, що відбувся у Стадницькій гімназії Вінницького району. Гості поділились думками про шкільне підприємництво та його соціальну складову.

«Все починалося з ідеї, з ініціативи, — розповіла керівниця проєкту «Зелений стартап у шкільній громаді» Олена Солоїд. — Для учнів важливим є досягнення соціальної мети, формування екологічної культури, здорового способу харчування. Було багато ідей: і контактний зоопарк, і теплиці. Ми оцінювали можливість збуту продукції, які ресурси є в школі, що учні вміють і хочуть робити. За мікрогрін проголосували більшість учасників проєкту».

За словами директорки Стадницької гімназії Тетяни Черниш, у проєкті беруть участь 20 учнів школи й цього достатньо для того, щоб поділити обов’язки, спробувати себе в різних ролях. Також у закладі активно працюють в екологічному напрямі — встановлено компостер, працює «Зелена школа».

«Ми сортуємо сміття, компостуємо, проводимо велопробіги у нашій громаді, є ідея зробити сортувальну станцію на базі школи», — каже Тетяна Черниш.


Також під час ефіру йшлося про пошук ресурсів для такого шкільного підприємництва, можливість враховувати потреби проєкту у шкільних програмах та підтримку вчителів.

Ярослав Мінкін проводить тренінги і навчає школярів та вчителів, як розпочати свою справу. Він зазначив: «Я б краще використовував у назві “учнівське підприємництво”, бо сама школа не має бути розпорядницею зароблених коштів. Школу підтримує держава, а тут мета — щоб молоді люди заробили на свої ідеї:  екскурсії, диван у куточок для спілкування, печиво для своїх майбутніх подій чи зустрічей. Варто говорити, що школа — це інституція яка має сприяти, а не бути центром, навколо якого все крутиться».

Також пан Ярослав розповів про приклади учнівського соціального підприємництва на Івано-Франківщині та можливості адаптації шкільних програм.

Більше інформації про шкільне соціальне підприємництво  слухайте у програмі.

Нагадаємо, програма «Вся країна» виходить на Українському радіо близько трьох років. Над ефіром віддалено працюють регіональні команди, модерує розмову журналістка у київській студії. Керівниця проєкту Юлія Шелудько.

Сьогодні Українське радіо — найбільша FM-мережа й найпопулярніше розмовне радіо країни. Українське радіо Вінниця мовить щобудня з 12:10 до 13:00 та з 17:10 до 18:00.

Слухайте нас у Вінниці на 88,6 FM, у Ободівці на 105,1 FM, Гайсині — 102,5 FM, Іллінцях — 107,5 FM, Крижополі — 106,7 FM, Могилеві-Подільському — 104,2 FM, Мурованих Курилівцях — 106,1 FM, Немирові — 102,0 FM, Тульчині — 105,5 FM, Чернівцях — 102,4 FM, Чечельнику — 107,5 FM , Ямполі — 101,8 FM або онлайн на сайті UA: ВІННИЦЯ.