Гагаузи, болгари та молдовани — у проєкті Суспільного про нацспільноти

Гагаузи, болгари та молдовани — у проєкті Суспільного про нацспільноти

7 лип. 2021

Команда Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного продовжує знайомити глядачів країни з особистостями, які є представниками різних національних спільнот та корінних народів. Триває робота над продовженням проєкту «Національні спільноти та корінні народи в Україні», який стартував у листопаді-2020 на регіональних телеканалах Суспільного.

Суспільне мовлення розповість про цікавих представників різних спільнот у коротких графічних відео. Кожен з наших героїв зробив внесок у збереження історії рідного краю і свого етносу, у розвиток науки й архітектури, у музику, мистецтво чи медицину.

Читайте також: Проєкт «Відтінки України» на Суспільному — лауреат Премії імені Івана Франка 2021 року

«Саме у цьому проєкті ми не розповідаємо деталізовано про всі внески і справи, які робилися впродовж століть і які далі продовжують робити представники нацспільнот та корінних народів, проте завдяки короткій і чітко викладеній інформації в експлейнерах можемо поповнити знання глядачів інформацією про ключові постаті та події», — зазначає керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин Суспільного Анастасія Гудима.

Перші 5 роликів нового сезону вже почали транслювати на регіональних телеканалах Суспільного. Всі випуски першого сезону експлейнерів та нові випуски другого сезону: про українських караїмів, гагаузів, болгар, румунів, молдован також можна переглянути за посиланнями на ютуб-каналі Суспільне | Культура

В Україні мешкають три корінних народи і караїми — один із них. Дізнайтесь, яке відношення до караїмів має Будинок актора в Києві та середньовічне місто-фортеця Чуфут-кале у Бахчисараї.

Гагаузи  —  національна спільнота України, що мешкає здебільшого в Одеській області. У гагаузів є своя мова, для вивчення якої створюють шкільні підручники.

У новому експлейнері підготували кілька цікавих фактів про гагаузів та відомих представників цього народу. 

Болгарська спільнота зробила багато внесків в українську культуру та історію.

Зокрема, письменник Найден Ґеров під час Кримської війни допомагав національно-визвольному руху. Василь Кіосе, чиє ім’я відоме любителям опери, керував хором в Одеському та Дніпропетровському театрах опери.

Більше імен та фактів — у новому експлейнері. 

Чи знаєте ви, що класик румунської поезії Міхай Емінеску навчався в Чернівцях і саме там написав свій перший вірш? Чи чули про академіка-медика Миколу Стражеско, який розробив класифікацію серцевої недостатності?

У новому експлейнері дізнаєтесь про румунську спільноту ще більше фактів.

Як гадаєте, що об’єднує цих людей: співачок Софію Ротару та Лілію Сандулесу, Нобелівського лауреата Іллю Мечникова та воєначальника УНР Петра Болбочана, який очолив переможну Кримську операцію проти більшовиків? Усі вони мають молдовське коріння та зробили значні внески в історію України. Детальніше — в есплейнері Суспільного. 

Для телевізійної платформи відео озвучував ведучий токшоу «Ранок на Суспільному» Олександр Єльцов

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — єдине медіа в Україні, яке постійно створює проєкти мовами національних спільнот — для них, а про них  — українською. У 2019 році був створений Координаційний центр мовлення національних меншин. Команда Центру збирає інформацію з усіх куточків України про найважливіші для кожної спільноти події, виклики та проблеми, прагне створити середовище рівності, толерантності та плюралізму нацменшин.

Команда Центру співпрацює з редакціями Суспільного, що виготовляють проєкти мовами нацспільнот в Ужгороді, Чернівцях та Одесі: координує та консультує їх. UA: ЗАКАРПАТТЯ створює телепрограми угорською, словацькою, ромською, русинською, німецькою та румунською. UA: ОДЕСА — гагаузькою, молдавською та болгарською. Команда UA: БУКОВИНА виготовляє проєкти румунською.