«Червона лінія»: Парк без меж». Третя серія журналістських розслідувань від UA: ВОЛИНЬ

«Червона лінія»: Парк без меж». Третя серія журналістських розслідувань від UA: ВОЛИНЬ

7 лип. 2021

10 липня о 19:45 глядачі телеканалу UA: ВІННИЦЯ  побачать третій випуск журналістських розслідувань «Червона лінія» від волинської команди. У випуску «Червона лінія»: Парк без меж» йтиметься про забудову міського парку у Луцьку.

«Через відсутність затверджених меж, площа міського парку скоротилася майже вдвічі. Спершу міськвиконком виділив земельні ділянки під забудову і роздав їх місцевим віп-персонам. Але втрутилась прокуратура й ці рішення скасували. Не вдалося оскаржити тільки рішення відносно землі, яку на той час уже встигли «оформити» на себе родичі депутата Луцької міської ради, голови земельної комісії Євгенія Ткачука. Тож тут почалось будівництво. Та й інші ділянки у власність міста повернулися ненадовго. Їх згодом роздали родичам загиблих в АТО. Таким чином зв’язавши руки активістам, які протестували проти забудови парку 900-річчя Луцька. Хто ж піде проти сімей героїв?» — розповідає керівниця проєкту Оксана Петрук.

Журналісти програми  «Червона лінія» з’ясували, що виділену землю вже почали освоювати зовсім не родичі учасників АТО/ ООС.

«10 соток, які міськрада надала батькові загиблого на війні Сергія Шкредя, продали. Її придбали власники будівельної компанії. Ділянку загородили парканом і зачистили від дерев», — каже Оксана Петрук.



За словами авторки проєкту, мешканці вулиці Космонавтів розповідають, що на місці ділянок раніше були їхні городи. Але у 1985 році їм повідомили, що землю слід звільнити під парк. 

 

«Люди погодились. Нині ж чиновники переконують, що гектар наданої під приватну забудову землі ніколи не був парком. Річ у тому, що межі парку 900-річчя Луцька досі не нанесені на публічну кадастрову карту. У рішенні про створення парку йшлося про 33 гектари. Нині ж влада Луцька каже, що його площа — 18,6 гектара. Куди поділася земля, ніхто не знає», — додає розслідувачка.

Команда проєкту «Червона лінія»: 

  • Оксана Петрук — авторка проєкту;
  • Марія Доманська — журналістка;
  • Юрій Ребрик — оператор;
  • Сергій Шараєвський — режисер монтажу.

 

Проєкт обрано до реалізації на відкритому конкурсному відборі  «Створюй із Суспільним. Розслідування».

Нагадаємо, перший фільм-розслідування від волинської команди вийшов в ефір 13 травня. У ньому йшлося про зловживання у лісовому господарстві, надро- і водокористуванні. Фільм доступнй за посиланням на ютуб-каналі UA: ВОЛИНЬ.

Друга серія волинських розслідувань «Бізнес на воді», вийшла в ефір 10 червня —  це історії про те, як агрофірми, що належать родичам високопосадовців, обходяться без погоджень екологів і відповідних дозволів. Переглянути фільм можна на ютуб-каналі мовника. 

«Створюй із Суспільним» — це програма співпраці з Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення.