UA: ВІННИЦЯ покаже телеверсію конкурсу фольклорних колективів на приз Гната Танцюри

UA: ВІННИЦЯ покаже телеверсію конкурсу фольклорних колективів на приз Гната Танцюри

16 чер. 2021

Цими вихідними у Гайсині Вінницької області відбувся V Всеукраїнський фестиваль-конкурс фольклорних колективів на приз Гната Танцюри. Захід присвячений 120-річчю з дня народження подільського фольклориста. UA: ВІННИЦЯ підтримала подію на правах інформаційного партнера.

«На фестиваль приїхали 46 фольклорних колективів та виконавців з дев’яти областей України, — зазначає продюсер філії Суспільного UA: ВІННИЦЯ Віктор Мозалевський. — Наша команда не тільки розповідала про цю подію на діджитал-платформі Суспільне│Вінниця, а й готує до ефіру телеверсію конкурсу фольклорних колективів. Люди, що збирають автентичні пісні, відтворюють характерні для свого краю сорочки і інші елементи українського одягу, надихають своїм завзяттям. Було багато дітей і ці діти точно знатимуть, що означають орнаменти на їхньому одязі і які символи закладені у слова та мелодику народної пісні. Наша робота дозволить донести ці знання широкій аудиторії».

Цьогоріч фестиваль, який проводять раз на п’ять років, відбувся не у рідному селі Гната Танцюри, Зятківцях, а у Гайсині, де жив і працював збирач народної творчості. Тут він був учителем української мови та літератури. За життя записав понад 900 казок, 1500 прислівʼїв та 5000 пісень.

Переможцем фестивалю-конкурсу став народний аматорський фольклорно-етнографічний ансамбль «Кумасі». Перехідний кубок імені Гната Танцюри цього року поїхав у Оратів Вінницької області.

 Читайте також: «Радіо — це магія звуку, а родзинка кожного журналіста в його особистому професійному стилі» — Ольга Зайцева

Довідково: У Гайсині у будинку де жив і працював Гнат Танцюра створено музей. Там зберігаються особисті речі фольклориста, його одяг, робочі зошити, книги. Колекція налічує 4000 предметів.

Нагадаємо, UA: ВІННИЦЯ разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входить до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Дивитися і слухати програми й стежити за всіма заходами і новинами Вінниччини можна на сайті Суспільне | Новини, на сторінці Суспільне Вінниця у Фейсбуці, а також онлайн на сайті філії.