На Вінниччині атовці судяться за землю

17:03, 28 лис. 2019
 
На Вінниччині атовці судяться за землю

Вінницький окружний адмінсуд розглядає позовні заяви від більш як 20 учасників бойових дій та селян, які хочуть отримати землю в Мельниківській ОТГ.

За словами очільника громади — відмовили людям, бо конкретно ці ділянки — в оренді. Натомість запропонували іншу землю. Від неї люди — відмовилися.

 Усі вони — хочуть отримати по 2 гектари землі на території Мельниківської ОТГ. Віктор Дубовий до Немирівського району приїхав із сусіднього — Вінницького. Каже, з 2014 двічі був в АТО. Тепер хоче отримати землю. Юристи до яких звернувся — знайшли таку в Мельниківській ОТГ.

- Цим хлопцям положено, селянам положено. То дайте, будь ласка, їм, нехай розпоряджаються. Захочуть, будуть давати орендарю, не захочуть — будуть самі використовувати, — каже Дубовий.

Земля цієї громади, на яку претендують бійці — з 2018 року з державної перейшла у власність ОТГ. Усі ці люди — хочуть ділянки, які зараз винаймає фермер Дмитро Канюка. З оренди у рік ОТГ отримує 116 тисяч гривень, — розповідає завідувачка земельного відділу Ніна Галайда.

Мельниківська ОТГ відмовила в видачі таких ділянок.

- Депутати однозначно прийняли рішення — відмовити. Оскільки земля перебуває в оренді.

Учасники бойових дій — пішли до суду, — розповідає координатор їхніх адвокатів Вадим Руденко. Серед більш як 30 заяв — за 22-ма — є рішення. 8-ми АТО’вцям, які прийшли на збори, — сільський голова пропонує написати заяву на іншу ділянку в Ометинцях — селі, що входить до об’єднаної громади.

- То землі, так званого, пасовища. Ми пропонували орендарю переглянути договір, оскільки він її розорав, і сіє, і отримує прибуток, а сільській раді плотить 330 гривень на місяць. Ми пропонуємо зараз цю ділянку передати їм, ми дамо викопіювання, — каже Олександр Лесько — голова Мельниківської ОТГ.

Від голови ОТГ АТО’вці вийшли, не написавши заяв на отримання інших ділянок.

- Нам не важливо, чия це земля, чи це Канюки, чи Ташкевича. Але він не хоче дати відповідь — чому він — цю Канюкину землю — не хоче віддати. Розумієте, щоб звернутись до суду нам потрібна відповідь, — розповідає Віктор Дубовий, учасник бойових дій.

На запитання кореспондента Суспільного — Якщо вам сьогодні дадуть землю, для чого вам суд? - Дубовий відповідає:

- Я не знаю, яка там ситуація з тою землею. Я нічого не знаю.

Паралельно Вінницький окружний адмінсуд розглядає решту позовів. Адвокат позивачів — Володимир Гонтар.

- Мій довіритель Сайчук В. В. Звернувся до суду у зв’язку з тим, що він звернувся до Мельниківської сільської ради з проханням виділити 2 га землі.

На судові засідання учасники бойових дій не приходять. За словами сільського голови — не приносили вони й заяв, аби отримати землю. Це робив адвокат Володимир Гонтар. Чи можна так — Суспільне запитало у юристки Жанни Грушко.

- Для того, щоб отримати цю земельну ділянку у власність учаснику бойових дій йому необхідно отримати згоду цього орендаря для того, щоб сільська рада могла розірвати договір оренди й передати у власність учаснику бойових дій. Зараз зробили хитріше. Насправді, фермери свого представника відправляють до учасників бойових дій, які знаходяться на території села, або шукають з інших районів і збирають їх в колектив. Вони передають колективне звернення до сільської ради про те, що хочуть конкретно від такої то сільради отримати земельну ділянку під ведення особистого селянського господарства, але вже перед тим існує домовленість між цими учасниками бойових дій і фактично фермерами, або їхнім представникам про те, що вони використовувати ці земельні ділянки не будуть — вони оформляють договори довгострокові на 49 років. Ці оговори називаються договори-інфітекзису. Потім у випадку, якщо відкриється ринок землі, то ці договори можна буде переукласти на договір купівлі-продажу.

Всі учасники бойових дій, які претендують на землю у сусідньому районі — є членами ГО “АТОВ”. Ось що нам розповіла її представниця Алла Павлухіна.

- Ми хочемо в оренду здати цю землю. Зрозуміло, що я її не зможу обробляти в Немирові, якщо я живу в Вінниці, як і всі наші хлопці.

Залишиться земля у власності ОТГ — чи перейде учасникам бойових дій — стане відомо згодом. Поки ж із 22 заяв окружний адмінсуд розглянув — 19. А голова ОТГ має місяць, аби оскаржувати рішення.

Кореспонденти Суспільного намагалися знайти контакти орендаря Дмитра Канюки, аби запитати — чи має значення для нього — у кого винаймати землю — в громади, чи окремих людей. На сервісі відкритих даних Ю-контрол такої особи - не знайшли, чи підприємства, яке було б на нього зареєстроване. В очільника Мельниківської громади контактів Канюки також немає. Пояснив це тим, що ніколи його не бачили. Мовляв, договір на оренду був укладений ще, коли земля була в державній власності. А гроші від оренди - заходять на рахунок громади.