Електронний облік заготовленої деревини розпочало КП “Віноблагроліс”

11:32, 11 лис. 2019
 
Електронний облік заготовленої деревини розпочало КП “Віноблагроліс”

130 гектарів лісу цьогоріч вирубали в ДП «Гайсинський лісгосп», розповів Суспільному головний лісничий Сергій Руденко.

Все це, здебільшого, діброви посаджені ще нашими дідами прадідами більше сотні років тому. Кожне зрізане дерево чіпується і заноситься до загальноукраїнської бази даних. По коду на такому чіпі можна отримати повну інформацію про дерево.

Георгій Жалба — вальник лісу. У день, каже, зрізає від 10 до 20 дерев. У цій справі головне техніка безпеки й, аби дерево при падінні не зламалось, додає Жалба.

Після того як дерево опиняється на землі його розрізають на колоди - трохи більше трьох метрів кожна. Далі відділяють від гілля, а вже потім сортують.

У ДП “Гайсинський лісгосп” триває вирубка діброви, площею майже 4 гектари, яку більше сотні років тому засадили наші прадіди, розповідає Сергій Савєльев. Кожна колода, каже, обраховується.

- Ось цей дуб виміряю і заношу до загальної бази даних, далі чіпляю чіп, — розповідає Савєльєв.

Чіпують деревину, в залежності від виду, розповідає головний лісничий Гайсинського лісгоспу Сергій Руденко.

- Ділова сировина чіпується поштучно, дрова складометрами. На кожному чіпі вся інформація про дерево. Кожен може її перевірити, — каже Руденко.

Найбільша проблема з електронним обліком деревини, за словами Сергія Руденка, мобільний інтернет. За правилами — інформація про зрубане дерево має одразу заноситись до всеукраїнської бази даних. А для цього скрізь має бути якісне покриття.
Після того, як останнє дерево на цій ділянці буде зрізано, площу розчистять і знову засадять діброву, вже для правнуків, каже Руденко.

Загалом, на території ДП “Гайсинський лісгосп” цьогоріч зрубано 130 гектарів лісу, а висаджено 135 додає лісничий.

Для довідки: фіксувати зрубану деревину і заносити її до єдиної всеукраїнської бази даних зобов’язали всі лісові господарства. Відповідне розпорядження Президент Зеленський підписав у липні 2019. У середині жовтня КП “Віноблагролісу”на придбання обладнання для чіпування деревини з обласного бюджету виділили близько мільйона гривень. За словами гендиректора підприємства Анатолія Іванця наразі укладено угоди на придбання 24 комплектів вартістю до 40 тисяч кожен. Держлісгоспи зрубану деревину обліковують із 2012 року.