21 тисячу гривень, як дотацію до зарплатні обіцяє уряд молодим вчителям

17:08, 8 лис. 2019
 
21 тисячу гривень, як дотацію до зарплатні обіцяє уряд молодим вчителям

Таке нововведення реалізує Міністерство освіти з січня 2020-го. Єдина умова, стаж роботи до 10 років.

Слободо-Шлишковецька школа. До Вінниці звідси — 150 кілометрів. Третій рік тут працює 26-річна Любов Калинчук. Дівчина має вищу освіту. Закінчила Чернівецький університет. Тепер вона, як молода вчителька — може отримувати щорічно 21 тисячу гривень, додатково.

- Це певний стимул для подальшого росту для молодих вчителів. Воно не настільки втримує, скільки допоможе надалі покращувати якість викладання.

У 5 вінницькій школі — 50 вчителів. Семеро з них — мають стаж менше 10 років. Вони відповідно — потенційні претенденти на щорічну доплату. Цих грошей не отримає Лілія Баришева. У школі жінка працює 23 роки. Вона — вчитель вищої категорії і методистка. Заробітна плата, каже, - 5 800.

- Звичайно хотілося б, щоб заохочували не лише молодих вчителів , але і фахівців з досвідом, - зазначає Баришева.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук в Instagram пише:

Держава має мотивувати молодих вчителів, тому ми вводимо щорічну грошову підтримку для кожного молодого вчителя (21 тис грн).

За словами міністерки освіти Ганни Новосад — наразі молодий вчитель отримує приблизно 5,5 тисяч гривень. Досвідчений зі стажем 30 років — понад 8 тисяч. На запитання чи спрацює новація — відповідає наступне:

- Мені і вчителі, і директори кажуть спрацює. Особливо стосовно маленьких містечок, де насправді не так багато роботи, але молодих вчителів все-таки необхідно підтримати, - каже Міністерка освіти та науки Ганна Новосад

Новосад додає, остаточно напрацьовувати механізм таких виплат — міністерство буде після прийняття держбюджету. Його Верховна Рада, за законом, має ухвалити до 1 грудня.