Річку Південний Буг у Вінниці зарибили вдруге за сто років

12:31, 8 лис. 2019
 
Річку Південний Буг у Вінниці зарибили вдруге за сто років

До Південного Бугу на Бригантині, у Вінниці, 8 листопада випустили 7,5 тонн зарибку. Це 300 тисяч екземплярів біоресурсів. Роблять це вдруге за останніх сто років.

Мальок білого амура, товстолоба та коропа привезли з Новокаховського державного рибоводного заводу частикових риб. Супроводжував вантаж інспектор рибоохоронного патруля Олег Шер. Каже, з Херсонської області їхали 11 годин.

- Даний автотранспорт доставляє зарибок по всій Україні. Він спеціально обладнаний, — каже Шер.

За словами голови облдержадміністрації Владислава Скальського, цього року на зарибок із держбюджету виділили близько мільйона гривень.

Зариблення — один з етапів очищення річки, адже білий амур харчується водоростями, а товстолоб фільтрує воду, каже інспектор Олег Шер. Також, за словами секретаря міськради Павла Яблонського, Південний Буг очищають за допомогою двох земснарядів.
Зарибок випустили у зимувальну яму між київським та центральним автодорожніми мостами. Саме тут з листопада по квітень вилов риби заборонено, каже начальник обласного управління держагентства рибного господарства Олексій Ягельський. Додає, за цим стежать інспектори рибоохоронного патруля.

- Контроль необхідний за недоброчесними рибалками, щоб вони не перевищували добову норму вилову - 3 кг на людину та не більше 5 гачків на одного рибалку, — каже Ягельський.

Завдяки зарибленню, екологічний стан Південного Бугу за останні два роки покращився, додає Ягельський.