У Вінниці створили нову туристичну навігацію

21:52, 16 жов. 2019
 
У Вінниці створили нову туристичну навігацію

У Вінниці створили нову туристичну навігацію. Це таблички з інформацією про об’єкт українською та англійською мовами. Для зручності людей з вадами зору, текст написано шрифтом Брайля. Наразі встановлено 6 табличок в мікрорайоні «Вишенька».

 

Проєкт «Вишенька на турі» організатори презентують біля Національного музею — садиби імені Миколи Пирогова. Саме тут встановили одну з шести інформаційних табличок з описом об’єкта. Така навігація — одна з потреб кожного
туриста, - розповів заступник директора міського департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені. Додає, таблички почали встановлювати в мікрорайоні «Вишенька».

"Я це називаю "децентралізацією турист Вінниці". Тому що в центрі вже є подібні, а тут не має", - говорить Вешелені.

Інформаційні таблички розроблені креативною компанією. Її представник Михайло Дьомшин говорить, така навігація для туристів вже є в 15 містах України. Таблички виготовлені з алюмінієвого композита. Окрім короткої історичної довідки про об’єкт, турист може скористатися QR-кодом. Інформація на табличках написана українською та англійською мовами.

Наразі, на «Вишеньці» встановили 6 табличок та 4 стели. Окрім музею — садиби Пирогова, туристична навігація є в церкві — некрополі ПИРОГОВА, в парку Дружби народів, біля фонтану «Сонячна система», на площі Костянтина Могилка, в лісопарку, біля телевежі.


Тексти на табличках написані також шрифтом Брайля. Протестувати їх міський департамент маркетингу міста та туризму запросив, зокрема, Оксану Войтко. Вади зору у неї з дитинства. Говорить, читати шрифтом Брайля — це для неї тренувати тактильну пам’ять.


"Для мене — це нове відкриття, це круто, тому що виробляти тактильну пам’ять, та популяризація шрифту Брайля", - говорить Войтко.

Нові таблички Суспільне показало голові правління Вінницької територіальної первинної організації УТОС Віктору Зелінському. На презентацію проєкту їх не запрошували.

"Ми переконані, що це марна витрата коштів. Кажу з досвіду - це не працює. Шрифт Брайля — це тактильний шрифт, його треба щипати. Це зовсім для людини не зручно. Якщо табличка встановлена на будинку - її ще потрібно знайти", - розповів Зелінський.

Додамо, що на проєкт з міського бюджету витратили 38 тисяч гривень.