Нове житло на Вінниччині шукає багатодітна мама-переселенка

18:38, 21 вер. 2019
 
Нове житло на Вінниччині шукає багатодітна мама-переселенка

Допомогу для переселенки з Донеччини привезли вінницькі волонтери. Жінка із 4-ма дітьми близько місяць живе у селі Новоселівка Немирівського району. У родині не вистачає, зокрема, харчів та меблів. З наймолодшим — мама спить на підлозі. Нині вони знову в пошуках житла.

У хатині на околиці Новоселівки сім’я Васютіних оселилася близько місяця тому. З мамою Світланою живуть її 4-ро дітей, дві собаки, і троє котів.

З Горлівки Світлана поїхала, після того як снарядами розтрощило її будинок. Спочатку шукала прихисток на Донеччині: Слов’янськ, Бахмут... Там, каже, орендувала житло. В березні цього року від зони бойових дій вирішила поїхати якомога далі.

"14 березня, я дала оголошення в групу”Відновлення Донбасу”, що багатодітна родина винайме житло, аби згодом його викупити. Область немає значення. Головне, аби школа і садочок були", - розповідає переселенка Світлана Васютіна.

До хати в селі Новоселівка багатодітну маму запросив приїхати директор школи. У навчальному закладі нині - 25 дітей. 15 - зі сусіднього села Скрицького, 10-ро - місцеві.

"Якщо бодай одна дитина кудись переїде - школу можуть закрити", — розповіла сільська голова Новоселівки Зоя Матюша.

Нині у 2 селах Новоселівської громади, за словами сільської голови мешкає 318 людей. До райцентру 36 кілометрів. Вже місяць як сюди не ходять автобуси.

"До того і так раз на тиждень ходив автобус, а зараз взагалі скасували. У селі, в основному, проживають люди похилого віку. Виїзду з села — немає. Я оббиваю всі пороги...", - говорить сільська голова Новоселівки Зоя Матюша.

У Світлани тим часом захворів наймолодший син Ден. Хлопчику — рік і два місяці.

"Найближча аптека у Брацлаві, за 12 кілометрів звідси. А транспорту - немає", - каже Світлана Васютіна.

Жінка звертається по допомогу до небайдужих. Вінницькі волонтери Денис Романовський, Людмила Радківська та священник Анатолій Кузнецов привезли харчі та меблі.

"Я не уявляю, як вони мають тут перезимувати. Хата на околиці, дров мало. До опалювального сезону вони не готові. Крім того, грошей у них мало", - говорить настоятель Іоано-Богословського храму Анатолій Кузнєцов.

Наразі багатодітна мама знову у пошуку житла. Шукає оселю, яку згодом можна би було викупити.

"Хочу знайти житло, яке можна було б орендувати, а згодом — викупити. Купити одразу я не можу, бо немає таких грошей. А от частинами я б віддавала. Головне, аби були школа та дитячий садочок, і більш-менш умови хороші для дітей. Аби вони могли спілкуватися та розвивати", - розповідає багатодітна мама-переселенка.