У Вінниці відбувся XII фестиваль народної творчості «Скарби Поділля»

16:18, 23 сер. 2019
 
У Вінниці відбувся XII фестиваль народної творчості «Скарби Поділля»

Вишиті рушники та сорочки, глиняний посуд, вироби з соломи та дерева, ляльки-мотанки, короваї, пироги, дідухи тощо. У Центральному парку культури й відпочинку відбувся XII фестиваль народної творчості «Скарби Поділля». Присвятили захід 10-річчю культурно-мистецької акції «Вишивана доля Вінниччини».

Фестиваль народної творчості — це своєрідна презентація районів Вінниччини. Таких - 27. До прикладу Погребищенський район привіз на виставку різьблену композицію — Запорожці пишуть листа турецькому султанові — майстра Олександра Шульгана.

Двометрову курку з намистом із соломи та різнотрав’я привезли до Вінниці народні умільці з Барського району. Вона, за словами Наталі Гаєвської, єдина в області.

Село Гонтівка Чернівецького району славиться короваями та кошиками достатку з колосків.

Хлібом-сіллю, пирогами та короваями припрошували гостей чи не в кожній світлиці.

Головний експонат фесту — восьмиметровий вишитий рушник. Над його оздобленням двадцять сім майстринь працювали дев’ять місяців. Про це Суспільному розповіла Галина Данилюк — заслужена майстриня народної творчості. Вона ж і розробила ескіз рушника.

Загалом,  вишиті вироби були в експозиції кожного з районів. Крім того, у рамках фесту відбувся майстер- клас із вишивки.

По завершенні фестивалю короваї та вироби з хліба, які привезли майстрині з районів, передали волонтерам. Ті ж повезуть їх на схід.