456-й бригаді транспортної авіації ПС ЗСУ, що дислокується у Гавришівці, присвоєно почесне найменування ім. Д. Майбороди

12:11, 23 сер. 2019
 
456-й бригаді транспортної авіації ПС ЗСУ, що дислокується у Гавришівці, присвоєно почесне найменування ім. Д. Майбороди

Президент Володимир Зеленський присвоїв почесне найменування 456-й бригаді транспортної авіації ПС ЗСУ, що дислокується в Гавришівці.
Указ президента озвучили сьогодні, на Софійській площі, в Києві під час церемонії урочистого підняття Державного Прапора України. Згодом він з’явився  на офіційному сайті глави держави.

«З метою відновлення історичних традицій національного війська щодо назв військових частин, зважаючи на зразкове виконання поставлених завдань, високі показники в бойовій підготовці, а також з нагоди 28-ї річниці незалежності України постановляю 456-й бригаді транспортної авіації почесне найменування “імені Дмитра Майбороди” та надалі іменувати її – 456 бригада транспортної авіації ім. Дмитра Майбороди», – йдеться у документі.

Стрічку з назвою почесного найменування Президент вручив командиру бригади полковнику Андрію Сідашу.

Нагадаємо, вінничанин Дмитро Майборода - командир екіпажу літака -АН -26 загинув 14 липня 2014 року у Краснодонському районі Луганської області. Йому було 34 р. Разом із помічником командира Дмитром Шкарбуном вони до останнього керували підбитим літаком, що дозволило іншим членам екіпажу евакуюватися.

Того дня під час другого вильоту в зону АТО, екіпаж Ан-26 мав десантувати парашутним способом воду й продукти в підрозділи Сухопутних військ, які були відрізані від основних сил і перебували в оточенні в Краснодонському районі на Луганщині. На відстані приблизно 5 км від російського кордону на висоті 6500 метрів літак було атаковано, імовірно, керованою ракетою типу «повітря-повітря». Унаслідок влучання лівий двигун та електрообладнання відмовили. Командир екіпажу майор Майборода разом із помічником командира, майором Дмитром Шкарбуном до останнього намагались утримати літак від зривання в штопор. Решті членів екіпажу було наказано залишити літак. Всього на борту було вісім осіб, вижили лише шестеро.

Обидва пілоти загинули, встигнувши відвести літак від населеного пункту Давидо-Микільське. Члени екіпажу, зокрема бортрадист Сергій Олесюк понад добу виходили ворожим тилом, після чого були евакуйовані на підконтрольну Україні територію.

Дмитру Майбороді посмерто присвоєно звання Героя України. Похований на Алеї Слави центрального кладовища Вінниці.