Вінницький проєкт «Покоління. Паралелі»  обрали для виробництва і трансляції на Суспільному

Вінницький проєкт «Покоління. Паралелі» обрали для виробництва і трансляції на Суспільному

28 гру. 2020

25 грудня, в прямому ефірі «Ранку на Суспільному» оголосили переможців конкурсу творчих проєктів «Створюй із Суспільним». Для виробництва і трансляції на регіональних телеканалах Суспільного мовника у 2021 році відібрано 68 проєктів. 29 із них успішно пройшли фінальний етап відбору — захист перед комісією з центрального офісу мовника — і готові до реалізації. Ще 39 проєктів команда Суспільного відібрала у довгий список. До нього увійшли ті проєкти, що вирізняються яскравою ідеєю або енергією команди, однак у поданому форматі не готові до реалізації. Для них Суспільний мовник запропонує допрацювати ідеї за менторства продюсерів Суспільного. Для виробництва цих проєктів мовник залучатиме додаткове фінансування, в тому числі й донорську підтримку.

Від Вінниччини для реалізації відібрали проєкт «Покоління. Паралелі».

«Цей проєкт несе важливу просвітницьку місію, адже в ньому розповідатиметься про повстанські рухи на Вінниччині 20-х років минулого століття та проводитиметься аналогія із боротьбою за рідну землю в теперішні часи, — розповідає продюсер філії Суспільного UA: ВІННИЦЯ Віктор Мозалевський. — І якщо зараз ми знаємо своїх героїв, то інформації про повстанців дуже мало. Творча група разом із реконструкторами, істориками та краєзнавцями розкажуть про тих, хто давав і дає гідну відсіч російським зайдам. Знайдуть нащадків тогочасних героїв та порівняють методи сучасної й більшовицької російської пропаганди».

Реалізовуватиме проєкт журналістка і режисерка Віта Приймак.

«Головна ідея — показати приховану історію сучасної Вінниччини, яку зародила радянська влада і тримала під грифом "таємно" десятки років. Коли глядачі дізнаються про боротьбу повстанців УПА та армію УНР на території сучасної області (не на Західній Україні, не в Холодному Яру, а саме у нас), я впевнена, що їхній світогляд перевернеться, — зазначає Віта Приймак. — Ми розкажемо і покажемо такі факти, про які раніше не писали у підручниках історії. Сподіваюсь, після перегляду наших програм чимало людей займеться дослідженням свого родоводу. Бо це не лише про минуле, але й про сьогодення, і, навіть, про майбутнє».

Нагадаємо, «Створюй із Суспільним» — це програма співпраці із Суспільним мовником для продакшенів на умовах аутсорсу, відкритий відбір творчих проєктів для трансляції на регіональних телеканалах UA: Суспільне мовлення. У цьогорічній хвилі конкурсу Суспільний мовник отримав понад 200 ідей з усіх регіонів країни, що вдвічі більше, ніж торік.