«Ми всі працюємо на один ефір і на один результат», — спецкор «Ранку на Суспільному» Ольга Ціпсанова

«Ми всі працюємо на один ефір і на один результат», — спецкор «Ранку на Суспільному» Ольга Ціпсанова

22 гру. 2020

15 липня у телеефірі філій Суспільного з’явилося міжрегіональне шоу «Ранок на Суспільному» — в одній програмі історії та події всієї України. Технічну взаємодію і координацію проєкту забезпечує команда у Києві, а рубрики, сюжети та включення наживо роблять 46 кореспондентів і відеографів з областей. Вінниччину представляє Ольга Ціпсанова.

Читайте також: Суспільне радіо — лідер із виконання мовного законодавства

Спеціальна кореспондентка UA: ВІННИЦЯ Ольга Ціпсанова у журналістиці вже понад десять років. Працювала у новинах, вела прямі ефіри, каже — кожне  слово має бути виваженим, а якщо немає натхнення, краще взагалі нічого не робити. Всеукраїнський ефір проєкту «Ранок на Суспільному» для Ольги — це відповідальність, командна робота і додатковий бонус для її героїв, бо «всі родичі побачать». 

Олю, чим керуєшся  у виборі тем?

— Усі сюжети й рубрики, які я готую для глядачів, — це про мене. Щоразу, як ми вивчаємо якусь тему, я відкриваю щось і для себе, потім несу це додому, перевіряю, експериментую. А  якщо  хтось із глядачів побачив пораду, яка йому саме зараз потрібна, і скористався нею — це те, заради чого я працюю. 

І «Батьківський чат» так з’явився?

— Так (усміхається). Маю двох синів — семи та шести років. Тому й рубрику «Батьківський чат» обрала. Знаю, як важливо розуміти потреби дітей і вміти на них реагувати. Коли проводимо опитування — вінничани діляться своїм досвідом виховання дітей. Потім усі ситуації розглядає експертка-психологиня і радить, як уникнути помилок, що треба проговорити, розповідає, які наслідки можуть мати різні методи виховання у дорослому житті.

Чим особлива твоя кулінарна рубрика?

— Наш гастрогід Олена Павлова досліджує саме подільську кухню, розповідає про традиції,  нагадує, звідки походить той чи інший продукт.  От про коренеплоди, наприклад, чи борщ із вишнею. Такого смачного борщу я ще не їла. Також Олена нагадує про забуті назви звичних страв. От всі думали, що «уха» то юшка, а насправді — щерба.

Чому щерба?

— Так козаки її називали. «Ще риба».

 

Є і нові рубрики?

— Так, з осені стартувала рубрика про рослини. Якось я купила собі додому троянди у пікіруванні для висадки — вони були втричі дорожчі, ніж звичайні кущі на базарі. Але жодна гілочка не всохла і всі кущі зацвіли того ж року. Коли придумувала нову рубрику, згадала про це. Ми любимо затишок і красу на веранді, балконі чи присадибній ділянці, але не завжди знаємо, як обрати саджанці чи у який ґрунт висадити деревце. Експерти нашої рубрики підказують, як досягти бажаного результату.

Що ще, крім рубрик, ви показуєте глядачам?

— Історії людей. Я шукаю цікавих героїв, іноді це навіть мої родичі й знайомі. Буває, спілкуєшся з людиною давно, а які у неї хобі й не здогадуєшся. Таким крутим героєм був учитель, музикант, різьбяр — Анатолій Цимбалістий. Він для мене відкрився і я його відкрила для всіх сусідів. Після ефіру йому дзвонили і казали «Дядя Толя, ви такий крутий, а ми й не знали». 


Також ми робимо подієві сюжети: яблука зі смайликами, музей космонавтики, вінницький трамвай, історія виникнення анестезії, грудне вигодовування. З героями зараз трохи складно. Люди бояться до себе запрошувати, я  теж не хочу людей наражати на небезпеку, тому більше працюємо на свіжому повітрі. 

Всеукраїнський ефір передбачає прямі включення з регіонів, як ви їх організовуєте?

— Я люблю чіткі завдання. Якщо все сплановано, я викладусь на 1000%, якщо  подієво і терміново —  я горю, але теж все зроблю. Працюємо у парі з відеографом. У нас жіноча команда — я і Світлана Рогозіна. Ми постійно у зйомках, а потім ще монтаж. Зізнаюсь, я дуже педантична у роботі, мені потрібні добірні кадри, тому, якщо є можливість Світлані попрацювати з монтажем, а я можу включитися сама, то сама і включаюся в ефір «Ранку на Суспільному».

Як розподіляєте обов’язки на виїздах?

— У нас так склалося, що обов’язки ділимо навпіл. Світлана до цього сама відповідала за зйомки, працювала у студії. Тепер на зйомках інколи обоє  керуємо, розпитуємо, виставляємо кадр.  Ми вже так спрацювалися, що іноді вона може поставити запитання спікеру. Обоє запальні, емоційні, і одна одну доповнюємо, гасимо, заспокоюємо.  Ми завжди знімаємо у дві камери, я часто стою за другою — на загальних кадрах. Вчимося обидві. Якщо мене цікавить матеріал — я готова й у вогонь, і в воду. Якщо знаю, що кінцева картинка буде класна, поїду за сотні кілометрів, устану о п’ятій ранку.

Бувають екстремальні ситуації на зйомках?

— Заради того, щоб розкрити тему, я готова зробити багато — якось гострим шкребком чистила заднє копито коня, цей кінь міг спокійно мене копнути, але я в ту мить думала, пишеться чи не пишеться звук (усміхається). 

Читайте також: Цієї суботи — завершальний у 2020-му випуск проєкту «Відтінки України»

Як працюється у великій міжрегіональній команді?

— Я багато вчуся, дивлюся, як працюють інші журналісти, засвоюю нові навички. Зараз починаю зі сценарного плану, а потім йду на зйомки. Я завжди розумію, що хочу отримати на виході, як можна розкрити героїв.  Ми навчилися робити коротко і про найголовніше. Показую свою роботу рідним і друзям — якщо їм хочеться передивлятися й вони можуть переказати побачене (особливо діти), — то все правильно, я впоралась. І моя робота буде цікавою всій Україні. Добре, що нам ставлять чіткі завдання, підказують і дають поради колеги з центральної дирекції, добре, що радяться з нами. Ми всі працюємо на один ефір і на один результат. Це велика відповідальність. Ми не чіпляємо ярликів, не нав’язуємо своєї думки, а руйнуємо стереотипи.  Мені це дуже подобається.

Що запланувала на найближчий час?

— Хочу долучитися до міжрегіональної рубрики «Історії у будівлях», маю цікавий задум. Будемо робити новорічні рубрики. Хочеться зробити багато всього, але для цього потрібні ще кілька людей у команду (усміхається). Я ніколи не спиняюсь на досягнутому, хочу креативити. Коли зроблю щось класно, цього ефекту мені вистачає на два дні, а далі хочу зробити щось краще — й шукаю нового. 

Нагадаємо, рубрики й сюжети з Вінниччини для програми «Ранок на Суспільному» можна переглянути на фейсбук-сторінці та ютуб-каналі Суспільне Вінниця.