Проблеми, озвучені в фільмі «Сто років ізоляції», обговорять в ефірі UA: ВІННИЦЯ

Проблеми, озвучені в фільмі «Сто років ізоляції», обговорять в ефірі UA: ВІННИЦЯ

13 лип. 2020

У понеділок, 13 липня, о 18:00 в ефірі телеканалу UA: ВІННИЦЯ покажуть фільм-розслідування «Сто років ізоляції». Після стрічки,  о 19:20 у вечірньому проєкті «Тема дня», обговорять проблеми психіатричних лікарень і психоневрологічних інтернатів у регіоні.

«Сто років ізоляції» — фільм-розслідування команди Суспільного. Прем’єра на UA: ПЕРШИЙ відбулася 30 червня. Стрічка показує зсередини систему психіатричних лікарень і психоневрологічних інтернатів. Журналісти викривають головну причину тривалого перебування пацієнтів у психіатричних лікарнях. 

 

Читайте також: Повертаємо повагу до інституту виборів — Суспільне підтримує проєкт Руху ЧЕСНО

 

У фільмі-розслідуванні «Сто років ізоляції» йдеться і про Вінницьку психоневрологічну лікарню імені академіка Ющенка. Про проблеми і зміни, що повинні відбутися у цьому закладі, говоритимемо з директоркою Вінницької психоневрологічної лікарні імені академіка Ющенка Софією Кучерук та президентом Всеукраїнської громадської організації осіб з інвалідністю користувачів з психіатричної допомоги «Юзер» Русланом Імереллі.

«З 1 квітня 2020 року розпочався другий етап медичної реформи, який зачепив психіатричну галузь. Національна служба здоров’я України не фінансує заклад за кількістю ліжок, а виділяє з бюджету кошти за кожен пролікований випадок за формулою «гроші йдуть за пацієнтом». Лікарні не закривають — скорочуються ліжка, де утримувалися соціальні пацієнти. Зміни в психіатрії — це не лише про фінансування, а, насамперед, про підхід до пацієнтів та їхні права. Наприклад, пацієнти не знають, що мають право скаржитися, коли опікун забирає їхні пенсії, не дбає про них або не відвідує в медзакладі. Тому, якщо у нас в лікарні пацієнт перебуває більше місяця і не потребує цього — ми звертаємося до Пенсійного Фонду, аби призупинив виплати родичам державної допомоги», — каже директорка Вінницької психоневрологічної лікарні імені академіка Ющенка Софія Кучерук.

«Що уявляємо, коли чуємо про психлікарні? Тортури, знущання, фільми жахів? Медицина має лікувати, а — не перетворювати свої заклади на «тюрми» тривалого перебування», — переконаний президент Всеукраїнської громадської організації осіб з інвалідністю користувачів з психіатричної допомоги «Юзер» Руслан Імереллі. За його словами, потрібно позбутися радянської каральної психіатрії, адже безпека пацієнтів — найголовніше. На Вінниччині є випадки знущань над особами з психічними захворюваннями, констатує правозахисник. Зокрема, йдеться про Плисківський психоневрологічний інтернат, факти знущань над вихованцями якого були зафіксовані 2019 під час перевірки спільно з департаментом соціальної та молодіжної політики Вінницької облдержадміністрації. Серед порушень — утримання осіб голими в закритих приміщеннях, зняття коштів з карток вихованців інтернату. В ефірі «Теми дня» на Суспільному Вінниці говоритимемо і про соціалізацію осіб з психіатричними діагнозами.

Ефір, присвячений роботі психіатричних закладів, можна дивитись і онлайн на сайті Вінницької філії Суспільного.

Нагадаємо, упродовж цього року Суспільне впроваджує Концепцію регіонального мовлення на 2020–2021 роки, за якою всі філії працюватимуть як єдина міжрегіональна платформа.