Центр демократії та верховенства права провів вебінар для журналістів Суспільного Вінниці

Центр демократії та верховенства права провів вебінар для журналістів Суспільного Вінниці

27 кві. 2020

21 - 24 квітня відбувся вебінар для журналістів UA: ВІННИЦЯ. Організатором навчань виступив Центр демократії та верховенства права. Метою заходу є забезпечення прозорого та об’єктивного висвітлення місцевих виборів 2020 року та покращення здатності журналістів орієнтуватись у своїх юридичних зобов’язаннях та правах. 

Подібний тренінг уже відбувся у Чернівцях. Наступного тижня заплановано онлайн-лекції для філії Суспільного Запоріжжя. Вебінари стали продовженням серії навчань ЦЕДЕМ для регіональних журналістів Суспільного. Перша зустріч відбулася ще до введення карантинних обмежень, у Чернігові. 

«Через карантинні заходи ми перейшли в онлайн-формат, - розповіла менеджерка освітніх проєктів Центру демократії та верховенства права Ірина Кононова. -  Програми вебінарів складали за запитом філій, провели опитування. Для кожної команди підібрали теми, які були б актуальними та цікавими саме цим журналістам. Заплановано проведення шести вебінарів для шести філій Суспільного».

«Для того, щоб об’єктивно інформувати аудиторію, журналісти мають чітко розуміти свої права та орієнтуватись у законодавстві. Ми маємо досвід роботи під час виборів, розуміємо, наскільки важливо надати повну інформацію виборцю та зробити це виважено і компетентно, тому мали конкретні запитання щодо роботи «у полі»  - каже продюсер Вінницької філії Суспільного Віктор Мозалевський. - Вибір тем ми узгодили з організаторами і обрали для себе найважливіші. На вебінарі отримали відповіді на запитання та практичні поради. Адже усі спікери фахові та знайомі з реаліями роботи ЗМІ в Україні. Приємно, що ЦЕДЕМ пропонує  консультативну допомогу і в майбутньому».

З журналістами Вінницької філії Суспільного працювали Єлизавета Алексіюк, Ігор Розкладай та Надія Шувар.

Лекція медіаюристки Єлизавети Алексіюк була присвячена авторському праву в журналістиці, зокрема йшлося про службові твори та співавторство, використання чужих відео, аудіо, фотоматеріалів.

Ігор Розкладай, головний експерт з медійного права Центру демократії та верховенства права, розповів про новий Виборчий кодекс, законодавче регулювання місцевих виборів та права ЗМІ під час виборчого процесу.

Лекцію «Інформаційне забезпечення і політична агітація» прочитала керівниця напряму «Верховенство право» ЦЕДЕМ Надія Шувар. Вона роз’яснила різницю між передвиборчою агітацією і інформуванням, нагадала правила поширення результатів опитування громадської думки і розповіла про дії у випадку виявлення підкупу виборців. Також пані Надія звернула увагу журналістів на нові норми Законів.

«На вебінарі я освіжила свої знання щодо джерел отримання офіційної інформації під час виборів, зокрема, де можна знайти дані про фінансування та звітність політичних партій. Важливим було нагадування про те, що журналіст не має права знімати чи фотографувати бюлетень, якщо там видно за кого віддав свій голос виборець. Навіть за умови, якщо особа дозволяє це робити, — каже журналістка Суспільного Вінниці Ірися Герцун. — Відкриттям стало те, що медійник не матиме безперешкодного доступу до всіх публічних заходів під час виборів. Корисною була інформація про правильне поширення результатів опитування громадської думки, а також про те, як визначати факти підкупу виборців та приховану агітацію».

Під час тренінгів учасники мали можливість пропрацювати виборчі журналістські «кейси» свого регіону і розглянути щоденні робочі питання.

Читайте також: Суспільне запускає безкоштовні вебінари: від тайм-менеджменту до управління конфліктами