Про День Соборності України говорили в ефірах Суспільного Вінниччини

Про День Соборності України говорили в ефірах Суспільного Вінниччини

23 січ. 2020

До Дня Соборності України творчі групи Суспільного Вінниччини підготували тематичні ефіри. У студії запросили громадських діячів, держслужбовців та істориків.
У ранковій телевізійній програмі «Новий день» директор Центру історії Вінниці Олександр Федоришен розповів про події сторічної давнини та прагнення українців до самостійності.
«Україна була однією із перших серед держав Центрально-Східної Європи, що задекларувала свою суб’єктність, — зазначив Олександр Федоришен.День Соборності України - це важлива багатоскладова дата, що пов’язана як з початком ХХ століття так і з подіями відновлення української незалежності 30 років тому».


Кореспонденти ранкового проєкту також поцікавились думкою вінничан про сучасні контексти соборності.


Про єдину країну та історію, що має вчити сучасних людей будувати своє життя і державу говорили й в ефірі проєкту «Тема дня».

«Частина нашої території анексована, окупована агресором, — сказав начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко, — сьогодні ми прагнемо повернути нашу соборність, повернути тих, хто себе ідентифікує з українською державою. Ми шість років ведемо боротьбу, ми не програли. Якщо ми засвоїмо уроки того, що відбувалось 100 років тому - ми будемо мати надію на успіх і перемогу».
«Я вважаю, що соборність і сто років тому, і сьогодні має дуже велике значення. Особливо зараз ми це відчуваємо через те, що коїться на сході - воєнні дії, загострена ситуація, — додала заступниця виконавчого директора ГО “Об’єднання переселенців «Спільна справа» Елеонора Руденко. - Я, як переселенка зі Слов’янська, відчула це в єдності та підтримці. Завдяки цій єдності ми можемо долати перешкоди. Раніше це були теоретичні знання, зараз ми відчуваємо соборність практично».

Про об’єднання для руху вперед, прагнення розвитку, важливість історичної пам’яті йшлося й у радіоефірах UA: Українське радіо Вінниця.
У ранковій радіопрограмі «Новий день» заступник директора департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА, керівник управління комунікацій з громадськістю Іван Педорук розповів про заходи до Дня Соборності України у Вінниці та області, а також поділився думками про сучасні підходи до відзначення державних свят.
У програмі «Віч-на-віч» про актуальність Дня Соборності для України сьогодні та про історичні документи, що засвідчують становлення держави говорили з директором Центру історії Вінниці Олександром Федоришеним.
Нагадаємо, Суспільне Вінниччини можна дивитись і слухати онлайн на сайті UA: ВІННИЦЯ, збалансовану і перевірену інформацію про події у регіоні та Україні шукайте на новому новинному сайті Суспільного.