Спецпроєкти та тематичні ефіри транслюватимуть на UA: ВІННИЦЯ до Дня пам’яті жертв голодоморів

Спецпроєкти та тематичні ефіри транслюватимуть на UA: ВІННИЦЯ до Дня пам’яті жертв голодоморів

22 лис. 2019

До Дня пам’яті жертв  голодоморів творчі групи Суспільного Вінниччини підготували тематичний марафон: створено цикл відеороликів «Голодомор 1932 – 1933 роки», у радіо- і телепрограми запросили науковців, письменників, громадських діячів. 

«Знайти зараз свідків голодомору дуже складно, адже минуло 86 років, тому команда Суспільного Вінниччини звернулась до архівних документів. І навіть за сухою мовою цифр вразив масштаб трагедії. На Вінниччині вже з квітня 1932 року фіксувалися смертельні випадки від голоду, – каже Віктор Мозалевський, продюсер UA: ВІННИЦЯ. – У спецпроєкті не робимо висновків і не використовуємо коментарі науковців, адже документи говорять самі за себе. Ми дякуємо за співпрацю у пошуку матеріалів та доступ до них працівникам Державного архіву Вінницької області».

Усього зроблено 13 роликів з архівними матеріалами 1932-33 років: доповідні записки, зведені звіти по районах області з позначкою «Цілком таємно». 

«Документи, з якими ми працювали  змушують задуматись чому, попри терор радянської влади, у деяких селах люди змогли знайти шляхи для виживання, – розповідає авторка проєкту Світлана Вернигора. – Зрозуміти, що  трагедію народу не можна переводити у статистику. Ми повинні  знати і пам’ятати факти, щоб зберегти державу». 

Ролики спецпроєкту транслюватимуться в телевізійному ефірі Вінницької філії Суспільного, також їх можна подивитись на фейсбук-сторінці та ютуб-каналі UA: ВІННИЦЯ.

22 листопада о 7:00 на телеканалі UA: ВІННИЦЯ, у ранковому проєкті «Новий день» про геноцид українського народу говорили з Богданом Галайком, начальником Центрального територіального відділу Українського інституту національної пам’яті та письменницею Наталкою Доляк, авторкою книги «Чорна дошка».  

О 19: 20 у проекті «Тема дня» про голодомор на території Вінницької області розповідатимуть історики Богдан Галайко, УІНП та Павло Кравченко, ВДПУ ім. М. Коцюбинського.       

23 листопада у дитячій програмі «Кмітливчик» о 12:45 на UA: Українське радіо Вінниця прозвучать інтерв’ю з дітьми про хліб, про почуті розповіді бабусь про голодні роки та оповідання Лідії Андрієць «Оповідка про хліб».

Уривки роману Наталки Доляк «Чорна дошка» транслюватимуть 24 листопада о 20:10 у ефірі UA: Українське радіо Вінниця у програмі «Радіотеатр», також радіослухачі почують міжпрограмні ролики з поезією Лариси Сичко та Зої Тищенко.

Кореспонденти новин працюватимуть на заходах, що присвячені Дню пам’яті жертв голодоморів в Україні, головні події області буде висвітлено у сюжетах.