UA: ВІННИЦЯ інформаційно підтримає AIR Гогольfest

UA: ВІННИЦЯ інформаційно підтримає AIR Гогольfest

26 вер. 2019

1820 жовтня вже вдруге у Вінниці відбудеться мультидисциплінарний фестиваль сучасного мистецтва AIR Гогольfest-2019.

UA: ВІННИЦЯ — інформаційний партнер події.

Цьогоріч фестиваль працює під гаслом «Дихай вільно». На відвідувачів чекають театральні постановки, перформанси, музика, дитяча, освітня й візуальна програми. Організатори закликають бути відповідальними та шукати шляхи вдосконалення себе, міста, світу й стверджують, що сучасне мистецтво може бути інструментом для розвитку.

«Торік ми інформаційно підтримували тизер фестивалю, так його називали організатори, цьогоріч AIR Гогольfest має стати масштабною подією, яка може змінити культурний простір Вінниці. Тут буде понад 10 локацій на різний смак і для людей різного віку. Плануємо організувати виїзну студію, де робитимемо матеріали й для ранкової телепрограми, і для радіоплатформи Вінницької філії UA: Суспільне мовлення. Так прагнемо передати атмосферу цієї артподії тим, хто фізично не зможе її відвідати», — розповів продюсер UA: ВІННИЦЯ Віктор Мозалевський.

За словами директора Гогольfest Максима Демського, у Вінниці створено унікальний бренд, і за кілька років фестиваль має стати окремою подією, вінницькою, під назвою AIRfest.

Над концепцією цьогорічного фестивалю масштабно попрацювала вінницька команда. За візуальну програму відповідає Олександр Нікітюк, перформативно-поетичну частину курує Богдан Куценко, дитячою програмою опікується Олександра Тарас, а до музичного блоку активно долучається Богдан Богрин.

Фестиваль триватиме три дні й дві ночі в колишньому приміщенні заводу «Кристал» у Вінниці. Цього року додасться п’ять нових локацій, три сцени, у нічних програмах з’являться хедлайнери, а спецподією стане опера-реквієм «IYOV» від режисера Влада Троїцького за участі музично-театральної формації NOVA OPERA. 2018 року «IYOV» увійшла до топ-10 опер світу.

«Повітря — це те, що дає життя, — зазначив директор Гогольfest Максим Демський, — на наш погляд, мистецькі проєкти мають зосереджувати увагу на сучасних проблемах, спонукати людей змінити свою позицію. Для нас це надзвичайно важливо. Тому нині Гогольfest це твоя громадянська позиція, це ти сам відповідаєш і контролюєш те, що відбувається навколо, це про свободу, про чисте повітря, про сам процес дихання. Гогольfest те повітря, яке ти можеш генерувати й створювати, це художній образ і він може бути дуже багатогранним».

«У вільному подихові ми бачимо вільне самовираження людини. Тому ця назва AIR народилася з того, що минулого року ми приїздили й багато спілкувалися з активістами й митцями тут. До цього тут існували певні межі, у яких усе відбувалося. Культурне життя було прекрасним, але одного формату. Багато митців були поза цим і не мали, де висловитися. А фестиваль став територією, де можна проявити себе. Нові формати мистецьких проєктів, які приїздять до Вінниці — це і є свобода виражати погляди через мистецтво», — прокоментувала програмна директорка Гогольfest Анна Басова.

Докладна програма AIR Гогольfest-2019 — на фейсбук-сторінці події.

 

AIR Гогольfest-2019 відбудеться завдяки підтримці Вінницької міської ради, фонду «Подільська громада» й Українського культурного фонду.