Творча група UA: ВІННИЦЯ працювала на фестивалі борщу у Правилівці

Творча група UA: ВІННИЦЯ працювала на фестивалі борщу у Правилівці

23 вер. 2019

21 вересня у Правилівці Оратівського району Вінницької області відбувся XIII Всеукраїнський фестиваль борщу. Свої мистецькі та кухарські вміння глядачам представили 32 колективи з Вінницької, Кіровоградської, Київської та Хмельницької областей. UA: ВІННИЦЯ стала інформаційним партнером події.

Ми вже не вперше інформаційно підтримуємо Всеукраїнський фестиваль борщу у Правилівці, - каже Віктор Мозалевський, продюсер UA: ВІННИЦЯ. -  Саме тут можна відчути весь колорит українського села, почути автентичні пісні і сучасну народну творчість, поїсти смачного борщу і поповнити архів виступами аматорських фольклорних колективів. Результатом цьогорічної робити на фестивалі стане телевізійний спецпроєкт та радіопрограма”.


Кожен борщ, що виносили на сцену у "Театрі на городі Ганни Секрет" приправляли жартами та народною піснею, подавали з рум’яними пирогами та запашними пампушками. Гран-прі отримала страва від дитячого зразкового аматорського ансамблю народних інструментів “Барвінок” з Чернівецького району Вінницької області.

 

Діти з глибинок знають традиції свого краю, більшості городян сьогодні, на жаль, дідівське, народне видається не модним. Подібні фестивалі заслуговують на увагу ЗМІ, які часто формують смаки споживача інформації. Коли буде така увага — буде надія зберегти духовну спадщину, яку ще можуть передати учасники сільських фольклорних колективів. Тут, сьогодні, піснями та рецептами борщів бабусі й дідусі ділились від щирого серця, не за гроші”, — каже Світлана Вернигора, гостя XIII Всеукраїнський фестиваль борщу.


На фестивалі зібрали гостинці для воїнів, що захищають цілісність України на Сході. Волонтерка Світлана Бевз повезе у зону ООС дитячі малюнки й смачні подарунки від учасників дійства.


Ідейною натхненницею Фестивалю борщу у Правилівці є Заслужена журналістка України Ганна Секрет. Вже 13 років поспіль у її батьківській садибі відбувається всеукраїнське свято. За ці роки було презентовано понад 600 борщів. Стравою смакували Ганна Чубач, Петро Перебийніс, Ніна Гнатюк, Людмила Алфімова, Микола Янченко, гурти "Мокоша" та "Лісапетний батальйон". Щороку майже півсотні колективів варять борщі за особливими рецептами. І в кожного свій секрет – квашена капуста, буряки чи яблука, гриби, чорнослив або зерна граната, і навіть мед.