Історія українських спецслужб часів незалежності в другому сезоні проєкту «Мережа»

Історія українських спецслужб часів незалежності в другому сезоні проєкту «Мережа»

6 лют. 2024

6 лютого в ефірі Українського Радіо вийшов перший випуск другого сезону проєкту «Мережа». Авторка Олена Бадюк каже, спочатку планували один сезон проєкту про історію українських спецслужб та унікальні спецоперації. Але цікавих і важливих історій було більше ніж запланованих випусків. Тож перший сезон розповідає про період 1920-50-х років, а другий — про часи незалежної України.

Слухайте проєкт «Мережа» щовівторка та щосуботи о 10:07 на хвилях Українського Радіо.

Українська розвідувальна мережа у 20-х роках минулого століття вважалася однією з наймасштабніших та потужних розвідчих сіток у Європі. Військам УПА вдавалося перемагати в битвах із німецькою та радянською регулярними арміями, які суттєво переважали їх у силах і засобах. А закордонні частини ОУН співпрацювали з розвідками США та Великої Британії.

Авторка проєкту Олена Бадюк, досліджуючи інформацію про Українську військову організацію Євгена Коновальця, Організацію українських націоналістів та Українську повстанську армію відзначає: «Основне, що рухало цими людьми — це прагнення незалежності України. Це завжди була українська ідея, її відстоювання. Це основний чинник, що мотивував долучатися до таких організацій. Вони діяли підпільно і боролися проти польських та радянських силовиків, що важливо, не маючи своєї держави та ресурсів у таких обсягах, що були в Радянського Союзу та Польщі».

Учасники й дослідники спецоперацій привідкривають завісу таємниці про спецзавдання, що виконувалися агентами або групами розвідників, військових і силовиків. Такі спецоперації дозволяли протидіяти ворогу в нерівних умовах.

Перша програма другого сезону розповідає про повстання українських моряків у 1992 році. Влітку питання Чорноморського флоту СРСР ще не було вирішене. Моряків, які присягали на вірність Україні, російське командування переслідувало, а Верховна Рада на запити не реагувала. Тож під час репетиції до дня військово-морського флоту екіпаж одного з кораблів вирішує зробити демарш і замість Севастополя повертає до Одеси. За ними вирушили три російські кораблі, що відкрили вогонь і намагалися йти на таран. Було піднято в повітря й два літаки. В Одесі моряків зустріли як героїв з оркестром і квітами. Після цього інциденту президенти України і росії таки домовилися обговорити розподіл Чорноморського флоту. Так почалася історія Військово-морських сил незалежної України.

Герої випуску — учасники тих подій контрадмірал запасу Микола Жибарєв, який підняв український прапор на кораблі й змінив його курс на Одесу, та капітан 1-го рангу у відставці Євген Лупаков, який відмовлявся виконувати російські накази й усіляко сприяв, щоб моряки дісталися Одеси.

«Особливий терор був до тих, хто прийняв присягу, й у першу чергу до офіцерів. В той же день звільняли за належність до спілки офіцерів України, як правило, без права носити однострої, без права отримувати пенсію. Дітей виганяли з дитячих садків, не платили премії, тероризували. Тому терпець увірвався», — згадує Євген Лупаков.

«Ми повинні були піти двома кораблями. На другому кораблі був капітан 3-го рангу Віктор Заремба, але його відсторонили від обов’язків. Коли ми пішли в бік Чорного моря, то відразу по радіо пролунали команди негайно повернутися на місце й встати до причалу. А ми не відповідали, затягували час. Тому що нам по затоці Донузлав йти 50 хвилин треба, за цей час могли бонові ворота закрити. Але ми знали, що на буксирі проукраїнський екіпаж. Вони зробили все можливе, щоб дати нам вийти в море», — розповідає Микола Жибарєв.

У другому сезоні також дізнаєтеся про українських вертолітників, які в 1993 році під час війни в Абхазії евакуювали майже 8 тисяч біженців у горах Грузії, про українські миротворчі місії в тодішній Югославії, Іраку та інших країнах і про те, як українські добровольці в 90-х роках воювали проти росії в Абхазії та Чечні. У деяких випадках українці виявилися професійнішими, ефективнішими й швидшими, ніж сили ООН. 

Це розповіді безпосередніх учасників спецоперацій. Вони розказують про свій унікальний досвід, що здобули в ті часи, про те, якими пам’ятають події та з якими складнощами зіштовхувалися і як це вплинуло на їхню подальшу службу.

Олена Бадюк«Поспілкувавшись із героями моєї програми, можу сказати, що українські військові завжди відрізнялися своєю сміливістю та рішучістю й погоджувалися прийти на допомогу туди, де вони потрібні. Бо для них цінність людського життя дійсно має значення. Хоча багато хто з них говорить про те, що ми, мовляв, просто виконували свою роботу, ми не вважаємо себе героями. Але ж ми розуміємо, що у всіх цих історіях йдеться про ризики, складні умови, в яких опинялися українські військові, й небезпеку для життя».

Перший сезон проєкту «Мережа» можна слухати на сайті Українського Радіо, ютуб-каналі Українського Радіо та подкаст-платформах.

Українське Радіо — найбільша FM-мережа та найпопулярніше розмовне радіо України, флагманський канал Національної суспільної телерадіокомпанії України. У Києві мовить на частоті 105 FM. З усіма частотами Українського Радіо та лінками на соцмережі Суспільного в регіонах можна ознайомитися за посиланнямУкраїнське Радіо також можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio, на сайті ukr.radio та в мобільному застосунку «Дія».